Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Zdrowe przekąski / Zdrowe przekąski do pracy – podjadanie jest ok!

Zdrowe przekąski do pracy – podjadanie jest ok!
 Kuchnia,

Zdrowe przekąski do pracy – podjadanie jest ok!

3 lipca, 2016

Podjadanie bez wyrzutów sumienia, czyli

Chipsy, groszki czekoladowe, popcorn, tłuste fast foody… Każda z nas ma tego typu grzeszki na sumieniu. Często nie potrafimy odmówić sobie przyjemności podjadania między posiłkami, czy zabierania chrupiących przysmaków do łóżka późnym wieczorem. Niestety konsekwencje są nieuniknione – coraz większy rozmiar nowych jeansów i to teraz, kiedy pogoda zachęca do odkrywania ciała!

Na szczęście istnieje sposób na bezkarne podjadanie… Redakcja INSPIRANDERA przedstawia 5 pomysłów na proste, zdrowe przekąski!

1. Suszone owoce i nasiona

Suszone owoce, orzechy i nasiona są bogate w minerały oraz potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe, to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu! Suszone morele, jabłka, ananas, mango, rodzynki, czy żurawina to tylko część szerokiego wachlarza owoców. Przekąskę tego typu można urozmaić na przykład pestkami dyni lub jagodami goji oraz orzechami. Należy  jednak pamiętać, że orzechy, choć niezwykle zdrowe, są również dość kaloryczne, więc nie przesadzaj z ich ilością.

2. Pałeczki warzywne

Pałeczki warzywne to kolorowa i pyszna przekąska, a co najważniejsze, także banalnie prosta w przygotowaniu. Wybierz warzywa, które lubisz najbardziej – marchewki, ogórek zielony, papryka i pokrój w cienkie paski wg uznania. Teraz wystarczy tylko wymieszać jogurt naturalny z ulubionymi ziołami i… bezkarnego chrupania czas start!

3. Truskawki w gorzkiej czekoladzie

Tegoroczny sezon owocowy obfituje w dorodne truskawki, maliny i czereśnie. Pyszne polskie owoce same w sobie nadają się na idealną letnią przekąskę. Ale co jeżeli dopadnie nas nieposkromiona ochota na coś słodkiego? Rozpuśćmy w rondelku kilka kostek gorzkiej czekolady z odrobiną mleka i polejmy tak przygotowaną masą nasze ulubione owoce. Ciekawą alternatywą są ćwiartki jabłek pokryte cienką warstwą masła orzechowego, pycha!

4. Seler naciowy z hummusem

Seler naciowy staje się w Polsce coraz bardziej popularny, dlaczego? Pewnie dlatego, że oprócz doskonałego smaku jest źródłem aż 86 cennych dla organizmu składników. Pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia, jest bogaty w witaminę C, a do tego wszystko jest niezwykle niskokaloryczny – 100 gramowe opakowanie tego warzywa zawiera jedynie 13 kalorii! Dla urozmaicenia można połączyć selera z hummusem, będzie to dodatkowo bezcenne źródło błonnika.

5. Domowe batoniki musli

Pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Do przygotowania domowej roboty batoników musli będziesz potrzebować:

  • szklankę płatków owsianych górskich
  • szklankę płatków owsianych żytnich
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki otrębów
  • jedną puszkę mleka skondensowanego (ok. 500 g)
  • kilka łyżek musu z jabłek
  • 2 łyżeczki cynamomonu
  • płatki migdałów

Teraz wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyłożyć na blachę na grubość ok 3-4 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Gdy ostygną, pokrój je w prostokąty wg uznania. Gotowe!

 

Opracowanie: Ania Tobiasz

Sprawdź również:

Dlaczego warto pić smoothie? Przepis na Pina Colada

Powodów jest bardzo dużo. Smoothie to bardzo smaczny i zdrowy koktajl, pełen witamin. Może zastąpić śniadanie lub podwieczorek. Jest bardzo pożywne, wiele dietetyków opiera…

Domowa granola

Domowa granolaAromatyczna, chrupiąca, sycąca – domowa granola to wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka minut. Granolę możemy podawać z…

 

Domowe maseczki na cellulit

Jak walczyć z cellulitem i co zrobić, aby mu zapobiec. Wiele możesz zdziałać stosując domowe sposoby na pomarańczową skórkę. Oto kilka przepisów na…
 

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: