Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Diety / Zasady diety niełączenia

Zasady diety niełączenia
 Diety,

Zasady diety niełączenia

7 czerwca, 2016

Ta terapia odchudzająca oparta jest na teorii, że zasadniczy wpływ na naszą wagę ma nie tyle kaloryczność posiłków, co ich umiejętne komponowanie. Niektóre składniki wzajemnie blokują procesy trawienne i prawidłowe wchłanianie, sprzyjając odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Inne mogą mobilizować organizm do pracy.

Wszystkie produkty spożywcze wg diety niełączenia zostały podzielone na trzy podstawowe grupy: neutralną (N), węglowodanową (W) i białkową (B). Podstawową zasadą jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy B i W. Można je natomiast komponować z grupą N. Wskazane jest także, by w każdym posiłku znalazł się jakiś naturalny superspalacz tłuszczu: bogate źródło witaminy C, magnezu, żelaza, wapnia, karnityny, jodu lub chromu.

Klasyczna dieta niełączenia jest terapią niedoborową, pozwalającą zrzucić nawet 7 kg w trzy tygodnie. Spożycie kalorii nie przekracza 1000 kcal, zjadasz trzy posiłki dziennie, ewentualnie dodatkowo dwie przekąski, ale bez możliwości zwiększenia dawki energii. Dopiero po zrzuceniu niechcianych kilogramów, nadal nie łączysz produktów z różnych grup, nie licząc już ściśle kalorii. To podobno pozwala utrzymać efekty, a nawet jeszcze tracić na wadze w wolnym tempie.

Na śniadanie wskazane są produkty obfitujące w węglowodany, obiad powinien składać się z dań zawierających białko. Na kolację dieta niełączenia poleca lekką przekąskę z węglowodanami.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:

Dieta pięciu przemian

Wady i zalety diety niełączenia

Zalety:

  1. Stosując klasyczną dietę, czyli nie przekraczając codziennego spożycia 1000 kcal, możesz stracić nawet siedem kilogramów w trzy tygodnie.
  2. Szeroki wybór produktów pozwala jeść smaczne i urozmaicone posiłki.
  3. Ponieważ taki sposób odżywiania ma systematycznie poprawiać przemianę materii, zdaniem zwolenników diety, nawet nie kontrolując ściśle kalorii, ale przestrzegając zasady niełączenia produktów z grupy białek i węglowodanów, schudniesz, chociaż w wolniejszym tempie.
  4. W drugim etapie diety wolno pić kawę i jeść czekoladę (źródło magnezu), trzeba tylko pamiętać, by płynów nie spożywać w trakcie posiłków lub tuż przed nimi.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:

Dieta oczyszczająca. Jadłospis na tydzień

Wady:

  1. Według niektórych jej wersji do produktów zakazanych należy nie tylko cukier, cola  ananas czy dżemy, ale i kukurydza, ryż i ziemniaki w mundurkach. Trudno dociec, co złego jest w tych pożywnych produktach.
  2. Nie ma żadnych naukowych dowodów potwierdzających słuszność hipotezy, że “wrzucanie do żołądka” osobno produktów białkowych i węglowodanowych ma sens. Nasz układ pokarmowy jest bowiem przystosowany do przyswajania ich wszystkich.
  3. Opcja niedoborowa ma wszystkie wady “głodówek” i nie powinna być stosowana dłużej niż dwa tygodnie.

Grupy produktów w diecie niełączenia:

Neutralna (N):

wszystkie warzywa korzeniowe i liściaste oprócz ziemniaków, produkty mleczne zakwaszone (jogurty, kefiry), sery o zawartości tłuszczu powyżej 50%, twarogi, śmietana, tłuszcze, orzechy, mięso i ryby surowe, albo wędzone na zimno.

Białkowa (B):

wszystkie owoce oprócz bananów, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), gotowane mięso i ryby, drób, wędliny, jaja, tofu, mleko, sery o zawartości tłuszczu poniżej 50%.

Węglowodanowa (W):

pieczywo, ryż, makarony, kasze, ziemniaki, suszone owoce, wszelkie środki słodzące, banany, kukurydza.

Produkty obfitujące w superspalacze, czyli takie, których w diecie zabraknąć nie może:

ryby, skorupiaki, jaja, kasza, orzechy, cytrusy, dzika róża, sól jodowana, warzywa o liściach ciemnozielonych.

Uwaga: źródła ekstraspalaczy tłuszczu mogą należeć do różnych grup produktów.

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: