Szynka zawijana ze szparagami
15 maja, 2016Sezon na szparagi.
liczba porcji / 10
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- duża puszka szparagów w zalewie
- 20 dag pasztetu z drobiu lub cielęciny
- łyżka oliwy z oliwek
- czerwona cebula
- ogórek konserwowy
- kilka marynowanych grzybków (mogą być pieczarki)
- sól
- biały pieprz
- liście sałaty
- ogórek
- pomidor
- natka pietruszki
Wykonanie:
Szparagi odsączamy z zalewy, lekko obsuszamy. Do pasztetu dodajemy oliwę, najdrobniej posiekane cebulę, grzybki i ogórek, składniki mieszamy, całość doprawiamy do smaku. Masę rozsmarowujemy, w równych ilościach, na plastrach szynki, na każdej porcji kładziemy szparagi (liczba zależy od zawartości puszki) i zwijamy. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy natka pietruszki, cząstkami pomidora i ogórka.
Zobacz też:
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A