Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Desery, ciasta i ciasteczka / Szwajcarski przepis na lody z mango

Szwajcarski przepis na lody z mango
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Szwajcarski przepis na lody z mango

15 czerwca, 2016

Jest lato, muszą być lody! Jak zrobić pyszne, domowe,  orzeźwiające i co najważniejsze – zdrowe lody z mango w domu? Przedstawiamy przepis na ten deser wg. najlepszej wegetariańskiej restauracji HILTL w Zurichu.

Składniki na 500 ml lodów:

4-5 bardzo dojrzałych mango
2 łyżeczki soku z cytryny
20 g brązowego cukru (można mniej, jeśli  mango jest słodkie)
2 białka
100 ml śmietany

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz mango. Pokrój na kawałki (krój dookoła pestki), która jest w środku. Włóż je do miksera i zmiksuj na gładką masę.
  2. Białka ubij aż powstanie biała piana.
  3. Starannie i delikatnie wymieszaj  wszystkie  składniki i wstaw masę do lodówki.
  4. Po 30 minutach wyjmij ją z lodówki i ponownie wymieszaj, a następnie ponownie odstaw do lodówki.
  5. Powtórz tę samą czynność po 45 minutach oraz po 60 minutach.
  6. Dopiero teraz możesz lody wstawić do zamrażalnika i zamrozić

UWAGA: jeżeli nie dodasz do lodów śmietany będziesz mieć pyszny sorbet z mango.

Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia lodów, nie musisz wstawiać masę do lodówki, wyjmować, mieszać. Możesz od razu włożyć je do zamrażalnika. Oszczędzisz tym samym trochę swojego czasu.

Sprawdź inny przepis z mango: Napój z mango i brzoskwini

 

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: