Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Zielono mi, czyli 5 wiosennych przepisów ze szparagami w roli głównej

 COVER STORY,

Zielono mi, czyli 5 wiosennych przepisów ze szparagami w roli głównej

10 maja, 2021

Wiosna zachwyca nie tylko słońcem i rozkwitającą przyrodą, ale też sezonowymi warzywami i owocami. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, które są prawdziwą skarbnicą witamin i błonnika. Słyną ze swojej niskokaloryczności i cennych właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że szparagi bezapelacyjnie zalicza się do superfood. Poznaj 5 wiosennych przepisów ze szparagami w roli głównej!

1. Wiosenne przepisy ze szparagami – tarta francuska ze szparagami i kozim serem

Tarta ze szparagami i kozim serem – składniki:

500 g szparagów

ciasto francuskie (gotowy spód)

250 g śmietany

2 jajka

200 g koziego sera

1 czerwona cebula

łyżka oliwy z oliwek

pieprz, sól

25 g orzechów włoskich

opcjonalnie mak

Tarta ze szparagami i kozim serem – sposób przygotowania:

Wyłóż ciasto francuskie na foremkę do tarty, nakłuj widelcem i piecz ok. 10 minut w temperaturze zgodnej z instrukcją. Pokrój szparagi na kawałki (ok. 5 cm) i gotuj we wrzątku ok. 4 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Wyłóż szparagi, cebulę i posiekane orzechy na dno ciasta. Kawałki koziego sera wymieszaj ze śmietaną i jajkami do uzyskania jednolitej masy, a następnie pokryj nią szparagi, dopraw pieprzem i solą. Piecz ok. 30 min w 190ºC.

IG @sugar_to_dust

Do przygotowania francuskiej tarty ze szparagami i kozim serem przydadzą Cię te akcesoria:

158,00 
38,00 
445,00 
29,00 
157,00 
144,00 
IG @tufla.blog

2. Wiosenne przepisy ze szparagami – prosta i lekka sałatka ze szparagami, fetą i bazylią

Sałatka ze szparagami i serem feta składniki:

pęczek szparagów

100 g sera typu feta

świeża bazylia

4 łyżki octu winnego

5 łyżeczek oliwy z oliwek

Sałatka ze szparagami i serem feta – sposób przygotowania:

Ugotuj szparagi we wrzątku ok. 20-25 minut, następnie odsącz i wyłóż na talerz. Pokrój fetę w kostkę i obsyp nią szparagi. Wymieszaj ocet winny z oliwą i polej sałatkę otrzymanym sosem. Pokrój świeżą bazylię i wymieszaj z sałatką lub udekoruj talerz. Smacznego!

3. Wiosenne przepisy ze szparagami – zupa krem ze szparagów i ziemniaków

Zupa krem ze szparagów i ziemniaków – składniki:

750 ml bulionu

natka pietruszki

2 ziemniaki

400 g szparagów

1 cebula

mleko  

Zupa krem ze szparagów i ziemniaków – sposób przygotowania:

Obierz i pokrój ziemniaki oraz cebulę. Wszystkie składniki poza mlekiem wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj 20 minut. Na koniec zmiksuj dokładnie całość i dodaj mleko. Zupę krem ze szparagów podawaj w pięknych kamionkowych miseczkach HOUSE DOCTOR z serii Lake Green.

IG @idas.foodjourney

Dania ze szparagami będą się prezentowały doskonale w minimalistycznych naczyniach od skandynawskich marek. Zobacz nasze wyjątkowe kolekcje!

383,00 
139,00 
55,00 
202,00 
202,00 
225,00 
IG @feastingathome

4. Wiosenne przepisy ze szparagami – sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Sałatka z grillowanymi szparagami i mozzarellą – składniki:

pęczek szparagów

garść suszonych pomidorów

rukola

pół małej czerwonej cebuli

kulki mozzarelli

pomidorki koktajlowe

sos vinaigrette

Sałatka z grillowanymi szparagami i mozzarellą – sposób przygotowania:

Umyj szparagi, odłam twarde końcówki, pokrój na kawałki 4 cm. Podsmaż na patelni grillowej przez kilka minut, a następnie ostudź. Odsącz mozzarellę, pokrój suszone pomidory, pomidorki koktajlowe i cebulę – wymieszaj wszystkie składniki ze szparagami. Na dużym talerzu ułóż rukolę, następnie szparagi i resztę składników, na koniec polej sosem vinaigrette.

5. Wiosenne przepisy ze szparagami – super fit & detox smoothie ze szparagów

Smoothie ze szparagów – składniki:

2 szparagi

1 banan

mały ogórek

szczypta pieprzu cayenne

Smoothie ze szparagów – sposób przygotowania:

Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy wody lub kostki lodu. Odchudzający i detoksykacyjny koktajl ze szparagów idealny na wiosnę! Na zdrowie!

IG @pickuplimes

Niech wiosną w Twojej kuchni zagości... zieleń!

180,00 
129,00 
129,00 
90,00 
270,00 
108,00 

Tekst: Monika Laskowska-Baszak

Inne Artykuły: