Wykonanie:
Cebulę, dynię, morele i jabłko pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę z listkami szałwii. Dodaj ryż i smaż przez chwilę do momentu, aż ziarna ryżu się zeszklą. Następnie dodaj pozostałe dodatki: morele, jabłko i kawałki dyni. Dolej soku jabłkowego i zaczekaj, aż ryż wchłonie cały sok. Zacznij stopniowo dolewać cydr i cały czas mieszaj. Gdy cydr się wchłonie, ponownie wlej porcję płynu i mieszaj. Zmniejsz ogień. Na koniec dodaj ser i łyżkę masła.
Jako dodatek do całego dania, świetnie sprawdzi się orzeźwiający tatar z ogórka, będący alternatywą nudnych surówek. Orzeszki pinii upraż na patelni i wsyp do miski. Z ogórków usuń pestki, pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski. Dolej olej z pestek dyni i dodaj kilka listków szałwii. Dopraw solą i pieprzem. Risotto podaj z tatarem z ogórka.