Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Kiełbasa w roli głównej – pyszne i niebanalne dania

Kiełbasa w roli głównej – pyszne i niebanalne dania
 Kuchnia

Kiełbasa w roli głównej – pyszne i niebanalne dania

25 listopada, 2015

Smak kiełbasy wszyscy dobrze znamy. Kojarzy się ze swojskością, ogniskiem, grillem i kanapkami. Ale czemu nie wyjść poza te stereotypy i nie pokusić się o odkrywanie nowych, oryginalnych kompozycji?

Lody z kiełbasy? Przecież to niemożliwe! Kaszanka jako nadzienie do pierogów a do tego odrobina porto? Jak to w ogóle połączyć? Skąd pomysły na taki „foodpairing" z kiełbasą w roli głównej? Jak to smakuje? Takie właśnie pytania mogą przyjść do głowy, gdy po raz pierwszy zetkniemy się z przepisami Madej Wróbel z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy".


NIETYPOWE POŁĄCZENIA

Idea „foodpairingu" czyli łączenia nietypowych smaków zrodziła się w Anglii, a za jej ojca uważa się Hestona Blumenthala, właściciela restauracji „The Fat Duck". Podstawę idei stanowi teoria, na którą Heston wpadł razem z naukowcem Françoisem Benzim, że produkty spożywcze pasują do siebie zawsze wtedy, gdy mają podobne składy.

Niektóre nasze propozycje odważnych połączeń smakowych bazują na tej idei – wyjaśnia Magdalena Matynia, główny technolog w Madej Wróbel. Znając skład poszczególnych elementów, nie boimy się eksperymentować z różnorodnymi smakami. Bo kiełbasa naprawdę nie musi być zawsze podana w taki sam sposób. Figi, gruszki, borowiki, czy cukinia w niczym nie ustępują papryce, pomidorom i ogórkom kiszonym, z którymi najczęściej kojarzy się kiełbasę.

A na tym właśnie polega foodpairing – na dobieraniu składników na podstawie ich wspólnych cech, głównie aromatu, który aż w 80% decyduje o postrzeganiu smaku danej potrawy. Foodpairing, znany też jako kuchnia molekularna, to swoiste poszerzanie możliwości kulinarnych i wychodzenie poza utarte schematy – podkreśla Magdalena Matynia. Pomaga tworzyć nowe potrawy, kreując kuchnię wykwintną i zaskakującą. W filmowej wersji naszych przepisów, właśnie takie smakowe niespodzianki stają się naszym udziałem. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu sekund na naszych oczach w prosty sposób powstają kompozycje z kiełbasy, które inspirują do odkrywania smaków świata.

Niektóre nietypowe połączenia już na stałe wpisały się do receptur foodpairingowych – np. kawa i czosnek, banan i pietruszka, czy feta i imbir. Ale mało kto łączy np. kabanosy z…cukrem trzcinowym i śmietaną. Ale Madej Wróbel nie boi się takich szaleństw. Dlaczego? Bo służą one odkrywaniu świata – mówi Krzysztof Wadas, kierownik ds. marketingu w Madej Wróbel. Nawet nazwy naszych propozycji sprawiają, że chcemy się dowiedzieć czegoś więcej o otoczeniu. Ale nie odpowiadamy na pytania, co to jest tapenada, skąd pochodzi gratine czy pappardelle. Nie mówimy, dlaczego warto owinąć duńskim boczkiem frankfurterki, lub czym wzbogacić smak pizzy bianca? To pozostawiamy smakoszom naszych produktów, motywując ich do wychodzenia poza zwyczaje i obalania stereotypów w smakowaniu kiełbasy.



PODRÓŻ DOOKOŁA SMAKU

Każdy przepis Madej Wróbel pokazuje inne oblicze kiełbasy. Łączy je jednak ten sam cel – stworzenie zdrowych, smacznych i pięknych dań w niebanalnej odsłonie. Każda propozycja jest przy tym inną historią – jedna kusi dalekim słońcem Prowansji, inna przywodzi na myśl zapach lasu, a jeszcze inna prowadzi na Daleki Wschód. Na początku zawsze mamy pusty talerz, deskę, nóż i kilka składników, które na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują – opowiada Krzysztof Wadas. Potem pojawiają się wskazówki, jak przyrządzić proponowane danie. W rytmie energetycznej muzyki jedziemy w 60-sekundową podróż kulinarną, która zakończy się efektownie podaną, zaskakującą potrawą.

Wypróbujcie sami kilka sprawdzonych przepisów:

Gratin z suchej kiełbasy

Lody z kiełbasy z myśliwskiej szynki

Pierogi z kaszanki

 

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: