Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Szkoła zdrowego żywienia / Jedzenie na zdrowie. Co to jest SUPERFOOD?

Jedzenie na zdrowie. Co to jest SUPERFOOD?
 Kuchnia,

Jedzenie na zdrowie. Co to jest SUPERFOOD?

15 marca, 2016

Jedzenie ma moc. Siła i zdrowie wprost z żywności

Moc, siła, witamina! Na marcowym przednówku szczególnie nam tego brakuje, ale jest żywność, która może to zmienić. Co kryje w sobie superfood i jaką żywność tego rodzaju możemy znaleźć na polskim rynku, aby zagwarantować sobie natychmiastową bombę witaminową? Sprawdziliśmy to dla Was!

Superfood, czyli po prostu żywność, która jest po brzegi napakowana składnikami odżywczymi. Jest pełna tego, co najlepsze – antyoksydantów, witamin, minerałów i protein.  Włączając te składniki do naszej diety lepiej odżywimy organizm, poprawimy jego odporność i dostarczymy mu energetycznego kopa! A zatem, po co należy sięgnąć?

Wybór jest naprawdę spory. Pełna lista superfood zawiera kilkadziesiąt pozycji, są to nie tylko egzotyczne produkty, ale i żywność, którą możemy znaleźć w polskim menu od lat. Specjalnie dla Was opiszemy takie, które możecie znaleźć w swoim supermarkecie!

Ciecierzyca – źródło roślinnego białka i węglowodanów. Naładowana błonnikiem, który daje uczucie sytości i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, poprawia naszą gospodarkę lipidami. Bomba witaminowa zawarta w ciecierzycy poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Płatki owsiane – jeden z najzdrowszych rodzajów płatków, pełne żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E i kwasu foliowego. Tak jak i w przypadku ciecierzycy – fantastyczne źródło błonnika.

Komosa ryżowa – gratka dla osób unikających glutenu, a ponadto skarbnica białka i składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk i wapń, plus oczywiście błonnik, co gwarantuje jej działalność oczyszczającą i regenerującą.

Znając te składniki, dobrze jest też znać na nie smaczne przepisy. Sposoby na wykorzystanie części z tych składników znajdziecie w programie Ewa gotuje, gdzie nasza mistrzyni kulinarnych specjałów pokaże, jak w ciekawy i kreatywny sposób wykorzystać je w codziennej diecie. Nie będzie się ograniczać jedynie do rodzimych przepisów, ale sięgnie też po dorobek innych kuchni, nie raz kusząc się na oryginalną fuzje smaków zagranicznych z polskimi przysmakami.

W marcu Polsat Food Network pokaże Wam nowy sezon, zawierający niezliczone przepisy i praktyczne wskazówki ułatwiające zdrowe, smaczne oraz szybkie gotowanie.

Ewa gotuje. Nowe odcinki w każdy marcowy poniedziałek o 21:00   

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: