Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Jak spienić mleko do kawy?

Jak spienić mleko do kawy?
 Kuchnia

Jak spienić mleko do kawy?

26 listopada, 2014

Jak spienić mleko do kawy?

Pachnąca kawa latte, delikatna, gorąca czekolada czy po prostu kubek mleka z miodem przed snem. Gdy za oknem pada śnieg lub deszcz marzymy o wypiciu ciepłego, mlecznego trunku, który nas rozgrzeje i poprawi humor. Do przyrządzenia takiego napoju przyda nam się urządzenie do spieniania mleka.

By zrobić gorącą, puszystą pianę z mleka wcale nie potrzebujemy kupować drogiego ekspresu ciśnieniowego do kawy. W sklepach znajdziemy wiele urządzeń tzw. elektrycznych spieniaczy, niektóre z nich są bardzo podstawowe i przypominają trzepaczki do ubijania. Inne bardziej rozbudowane wyglądają jak czajnik. Spieniacze pomogą  bardzo szybko podgrzać mleko i zrobić delikatną, gęstą pierzynkę. Ceny spieniaczy do mleka zaczynają się już od 6 zł.

Spienianicz Clatronic

 

Elektryczna trzepaczka do piany, prosta w użyciu. Działa na baterie.

Spieniacz Severin

Urządzenie do spieniania i podgrzewania mleka. Obudowa wykonana ze stali szlachetnej. Pojemnik jest łatwy czyszczeniu i nie przegrzewa się.

Spieniacz do mleka Krups

Umożliwia przygotowanie trzech rodzajów napojów kawowych – cappucino, latte i czystego spienionego mleka. Dzbanek jest bezprzewodowy. Obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej.

Jak spieniać mleko wskazówki:

– wybierz mleko pełnotłuste spienia się lepiej niż niskotłuszczowe

– gdy przelejesz spienione mleko do kubka, uderz nim lekko o blat stołu, wówczas pianka nie opadnie szybko. Zrobi się też bardziej gęsta i zwarta.

– najlepiej spieniać mleko w dzbanku ze stali nierdzewnej, który ma szerokie dno i zwęża się ku górze

– przy spienianiu mleka nie należy przekraczać temperatury 60 stopni, wówczas będzie miało nieprzyjemny, gorzkawy smak

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Jak zrobić domową gorącą czekoladę?

Jak zrobić kawę latte w domu?

Rozgrzewające napoje na jesień i zimę?

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: