Jagody z kruszonką
10 lipca, 2016Soczyste jagody, chrupiąca kruszonka na wierzchu. Po prostu pyszne i zdrowe ciasto
- liczba porcji / 4
- przygotowanie / 15 min
- przyrządzenie / około 30 min
- 1 porcja:
- 332 kcal
- węglowodany 51 g
- białko 4 g
- tłuszcze 12 g
- witamina C 30mg
Składniki:
- 600 g świeżych jagód
- 1 łyżka miodu
Kruszonka
- 120 g mąki
- 40 g brązowego cukru trzcinowego
- 60 g margaryny
- 6 kropli esencji waniliowej
Wykonanie:
- Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem. Włożyć pokrojoną na małe kawałkimargarynę i rozcierać palcami, aż uformują się niewielkie grudki. Dodać esencję waniliową i ciasto pokruszyć.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Do rondelka włożyć miód i podgrzewać przez 2 minuty, aż sięrozpuści. Przelać do żaroodpornego naczynia, dodać jagody i wymieszać. Owoce posypać kruszonką i wygładzić wypukłą stroną łyżki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawać na gorąco lub na zimno.