Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Imbir – jak go stosować w kuchni?

Imbir – jak go stosować w kuchni?
 Kuchnia

Imbir – jak go stosować w kuchni?

26 stycznia, 2015

Imbir – jak go stosować w kuchni?

Ma specyficzny smak, zapach i wygląd. Najczęściej sięgamy po niego zimą, gdyż świetnie rozgrzewa. Zobaczmy, co można zrobić z imbiru.

Imbir w postaci proszku był w kuchni stosowany od dawna. Jendak dopiero od kilku lat prawdziwą furorę robi świeży imbir. Warto go jeść często, nie tylko dlatego, że dobrze smakuje, ale z uwagi na jego cenne właściwości lecznicze. Poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Dlatego warto dodawać go do wszystkiego – sosów, zup, marynat, trunków i wypieków. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów.

Marynata imbirowa do krewetek

Surowe oczyszczone lub mrożone krewetki macerujemy w marynacie ze świeżego startego imbiru (wystarczy jedna łyżeczka), 2-3 ząbków czosnku, oliwy oraz sosu sojowego i posiekanej natki pietruszki. Krewetki trzymamy w marynacie godzinę (w lodówce) i od razu smażymy na niewielkiej ilości oliwy.

Napój rozgrzewający z imbirem

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dzbanka, dodajemy kilka plasterków cytryny, niewielki kawałek obranego świeżego imbiru. Owoce i imbir zalewamy gorącą wodą, słodzimy miodem lub syropem klonowym. Możemy też dodać laskę cynamonu lub kilka goździków.

Gruszki z imbirem pod kruszonką

4 miękkie gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i prażymy na wolnym ogniu z łyżką cukru. Gdy zmiękną, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką zrobioną z topionego masła (pół kostki), szklanki mąki, szklanki cukru brązowego i 1 łyżeczki startego imbiru. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sos na bazie imbiru

Na patelnie rozgrzewamy oliwę lub olej (może być kokosowy zapachowy). Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i 1 papryczkę chili, wyciskamy sok z limonki i dorzucamy 1 łyżkę startego imbiru. Całość mieszamy i podsmażamy chwilę. W sosie możemy podsmażać warzywa, kurczaka lub krewetki.

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Zdrowe, polskie super produkty

Kokos w kuchni – przepisy na kokosowe dania

Dlaczego warto jeść kasze?

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: