Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Domowe masło z orzechami

Domowe masło z orzechami
 Kuchnia

Domowe masło z orzechami

6 marca, 2017

Masło orzechowe – każdy z nas zna ten smak z dzieciństwa, ale domowe masło z orzechami to będzie Wasz nowy absolutny hit śniadaniowy! Przygotowanie tego smakołyku na szczęście nie zajmuje wiele czasu. Świeżo zmielone orzeszki ziemne dodane do własnoręcznie zrobionego masła zachwycą niejedno podniebienie! Taki orzechowy przysmak doskonale smakuje np. ze słodką chałką, musicie spróbować!

Składniki:

– Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”)          3 szt. 

– orzeszki ziemne (lub inne)                              100g 

– miód płynny                                                       2 łyżki

Wykonanie:

Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!


Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Inne Artykuły: