Czas na śliwki! Dobre przepisy
29 października, 2016Każda pora roku przynosi inne owoce sezonowe, na które z utęsknieniem czekamy cały rok. Wraz z jesienią nastał czas oszałamiających kolorami jabłek, dyń i przede wszystkim… śliwek! W okresie jesiennym te owoce to królowe każdej kuchni! Są doskonałą podstawą słodkich deserów oraz dodatkiem do dań wytrawnych, ale za co tak naprawdę kochamy śliwki?
Dlaczego śliwki?
Śliwki są źródłem wielu mikroelementów i cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Poprawiają apetyt oraz korzystnie wpływają na trawienie. Wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków. Znajdziemy go między innymi w składzie wielu preparatów przeciw zaparciom. Można też powiedzieć, że śliwki mają działanie upiększające… Ze względu na dużą zawartość miedzi, ich spożywanie dobrze wpłynie na kondycję naszych włosów.
W jakiej postaci najlepiej jeść śliwki?
Najwięcej cennych właściwości mają śliwki… suszone! W takiej formie mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Wystarczy systematyczne spożywanie 3 suszonych śliwek dziennie , aby zaobserwować wyraźną poprawę procesów trawiennych. Z tego właśnie powodu dietetycy rekomendują te fioletowe skarby polskich sadów jako uzupełnienie diety. Ze względu na wysoką zawartość błonnika są one również niezastąpione dla osób dbających o linię! Suszone śliwki posiadają także sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na układ nerwowy. Okażą się zbawienne przy dużym wysiłku umysłowym lub fizycznym.
Sprawdzony pomysł na suszone śliwki w kuchni! ZUPA DYNIOWA
Mamy dla Was kulinarny pomysł na kwintesencję wszystkiego, co najlepsze w jesieni! Przedstawiamy przepis na zupę dyniową z suszonymi śliwkami i morelami!
Potrzebne składniki:
- Dynia ( jedna duża, ok. 2 kg)
- Ziemniaki (0,5 kg)
- Marchewki (2 duże)
- Cebule (2)
- Mleczko kokosowe (250 ml)
- Śliwki suszone, np. Bakalland (100 g)
- Morele suszone, np. Bakalland (100 g)
- Orzeszki pinii, np. Bakalland (75 g)
- Imbir (mały kawałek, wg uznania)
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Aby przygotować krem dyniowy ze śliwkami należy zacząć od obrania dyni ze skóry i wydrążenia jej z pestek. Następnie kroimy warzywo w małą kostkę. Kolejny krok to obranie oraz pokrojenie w kostkę cebuli i ziemniaków. Marchewkę kroimy w plastry, po czym dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek.
Teraz wszystkie składniki należy przełożyć do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy. Po ugotowaniu wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami, orzeszkami pinii i już ! Twój jesienny krem z dyni ze śliwkami gotowy.
Opracowanie: Ania Tobiasz