Inspirander

Strona główna / Kuchnia / ciasto drożdżowe, drożdżowe, przepis na ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe, drożdżowe, przepis na ciasto drożdżowe
 Kuchnia

ciasto drożdżowe, drożdżowe, przepis na ciasto drożdżowe

19 listopada, 2015

Ciasto drożdżowe Marii Disslowej

Smak dzieciństwa, którego nie zapomnimy nigdy to ciasto drożdżowe babci. Nawet jeśli w naszej rodzinie nie zachowały się dawne przepisy, wciąż możemy odtworzyć ulubione potrawy i desery. Wystarczy zajrzeć do książki kucharskiej Marii Disslowej.

 

Maria Disslowa była autorką książek kucharskich niezwykle popularnych przed wojną. Jednym z najbardziej prostych i skutecznych przepisów, które propagowała, jest jej pomysł na ciasto drożdżowe.

Składniki:
½ kg mąki
8 dag cukru
8 dag masła
3 jaja
6 dag rodzynek
¼ mleka
1 łyżeczka soli
Skórka otarta z jednej cytryny
4 dag drożdży

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka w miseczce, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 pół godziny, by wyrosły. Resztę mleka podgrzewamy, po czym mieszamy z cukrem, mąką, solą, jajkami i skórką cytrynową. Następnie do mieszanki dodajemy drożdże, jeszcze raz mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy masło stopione i rodzynki. Wyrobione ciasto wkładamy do brytfanki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku przez około 40 minut.

 

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Domowe masło orzechowe

Domowa granola

Wegańskie batoniki karmelowe

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: