Ciasteczka z Nutelli
18 lutego, 2015Ciasteczka z Nutelli
Na przełomie zimy i wiosny czujemy zmęczenie. Brakuje nam energii, tęsknimy za słońcem. Najlepszym sposobem, by poprawić sobie humor jest upieczenie pachnących czekoladą ciasteczek. W tym sezonie wielkim powodzeniem cieszą się ciasteczka z nutelli. Zobaczmy, jak je zrobić.
Wszystko czego potrzebujemy, by zrobić wyśmienite ciasteczka, to kilka podstawowych składników. Przygotowanie wypieków nie zajmie nam więcej niż godzinę czasu. Pieczenie ciasteczek to idealny sposób na to, by długie, chłodne wieczory stały się trochę przyjemniejsze.
Składniki:
Kostka masła
½ pół szlanki cukru pudru
2 jajka
Mały pojemnik Nutelli
1 szklanka mąki
Garść posiekanych orzechów włoskich
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy dokładnie z cukrem w dużej misce na gładką, jasną masę. Powoli dodajemy jajka, a następnie Nutellę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie mieszamy. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładamy dużą łyżką porcje masy na ciasteczka. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak zmienić naleśniki w wykwintne danie?
Jak zrobić francuskie makaroniki?