
Witaminy z grupy B – na stres i smukłą talię
30 lipca, 2009Czujesz spadek formy psychicznej? Wszystko cię denerwuje i w dodatku zaczęłaś mieć problemy z przemianą materii. Albo zaczęły ci się przetłuszczać włosy, a usta szpecą brzydkie zajady? To znak, że najprawdopodobniej brakuje ci witamin z grupy B. Jak zatem zadbać o to, żeby organizm nie odczuwał przykrych skutków ich niedoboru?
Witaminy z grupy B są niezmiernie istotne dla twojego organizmu. Przede wszystkim leczą nerwy. Dbają też o prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii i mają pozytywny wpływ na zdolność koncentracji.
Dzielimy je na kilka rodzajów:
- Witamina B1 (tiamina) – wpływa korzystnie na metabolizm węglowodanów i aminokwasów oraz na układ nerwowy
- Witamina B2 (ryboflawina) – uczestniczy w przemianie aminokwasów i tłuszczy oraz syntezie czerwonych krwinek. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także współdziała z witaminą A w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- Witamina B6 (pirydoksyna) – poprawia przemianę materii, bierze udział w procesach przemiany aminokwasów oraz dba o stan skóry i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- Witamina B12 (kobalamina) – jest niezbędna każdej komórce organizmu albowiem przyczynia się do powstawania w nim białek oraz DNA
Skoro już wiemy, jakie są rodzaje witaminy B i jak pozytywnie wpływa na organizm, pora się dowiedzieć, czym grozi jej niedobór.
Gdy witaminy B jest za mało
Jej niedobór powoduje kłopoty z koncentracją, stany depresyjne, a w skrajnych wypadkach nawet anemię. Przyczynia się też do przetłuszczania włosów i powstawania tzw. zajadów w kącikach ust. Ale tutaj działanie również jest uzależnione od rodzaju tej witaminy.
Niedobór tiaminy może doprowadzić do groźnej choroby układu nerwowego zwanej beri-beri. Jej niewystarczająca dawka powoduje też zaburzenia układu trawiennego, oraz chorobliwą utratę apetytu. Na niedostatki tej witaminy często cierpią alkoholicy.
Gdy w organizmie jest zbyt mało ryboflawiny następuje obniżenie sprawności umysłowej a na skórze mogą się pojawić stany zapalne.
Niedobór pirydoksyny powoduje zaburzenia czynności układu pokarmowego, a w cięższych przypadkach nawet niedokrwistość, drgawki i zahamowanie wzrostu. Zaś braki kobalaminy skutkują anemią oraz zachwianiem procesu podziału komórek.
Co zatem powinnaś jeść, aby w twoim organizmie nie zabrakło witaminy B?
Co jeść, aby uniknąć niedoborów witaminy B?
Podstawowym źródłem witamin z grupy B są drożdże, wątróbka oraz gruboziarniste pieczywo. Ale jeśli chciałabyś poznać szczegóły to:
Dzienna dawka witaminy B1 powinna wynosić ok. 1,5 mg. Znajdziesz ją w mięsie, ziarnach zbóż oraz zielonych warzywach liściastych jak np. sałata.
Minimalna doza witaminy B2 to ok. 1,7 mg. Szukaj jej w serach, mleku, jajkach, sałacie, kapuście oraz w pomidorach.
Witaminę B6 pozyskasz włączając do swojego jadłospisu: mięso, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, jajka oraz mleko. Powinnaś jej spożyć ok. 2 mg. dziennie.
Natomiast witamina B12 w dużych ilościach występuje w rybach, mięsie, jajach, mleku i serach, a jej minimalna potrzebna ci dzienna dawka to ok. 6 mg.
10.05.2009
foto:istockphoto.com