Witamina E czyli pigułka piękna
30 lipca, 2009Potocznie nazywana jest witaminą piękności. Zrobiła zawrotną karierę jako aktywny przeciwutleniacz i niemalże cudowna „pigułka młodości". Mowa o witaminie E, zwanej również tokoferolem.
Witaminę E odkryto dopiero w 1920 roku i niejako przypadkiem. Podczas badań laboratoryjnych naukowcy zauważyli, że niedobór jednej z substancji powoduje niepłodność u szczurów, a wzbogacenie o nią karmy przywraca tym zwierzętom płodność.
Ową substancję nazwano, zatem z grecka "tokoferolem" (w wolnym tłumaczeniu "wydać na świat młode"), czyli inaczej witaminą E i do dziś zaleca się ją przy leczeniu niepłodności, ponieważ przedłuża żywotność plemników.
Właściwa jej dawka poprawia także nastrój i regeneruje organizm. Ma też pozytywny wpływ na cerę dodając jej blasku, a skórze elastyczności.
Witamina E ważna jest również w profilaktyce chorób serca, nerek oraz anemii. Działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo oraz przyspiesza gojenie się ran. Zmniejsza blizny i obniża poziom złego cholesterolu.
Czym grożą niedobory witaminy E?
Niedobór witaminy E grozi ci zakłóceniem funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych (dystrofią), rogowaceniem i wczesnym starzeniem się skóry oraz gorszym gojeniem się ran.
Może także powodować zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, rozdrażnienie, niedokrwistość u niemowląt i małych dzieci, bezpłodność, pogorszenie wzroku oraz zwiększyć ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.
Niedostatek witaminy E może również iść w parze z poważnymi zaburzeniami wzrostu. Ale szkodliwy jest także jej nadmiar.
Spożywana przez dłuższy okres w dawkach większych niż 1000 mg octanu α-tokoferolu na dobę u osób dorosłych może spowodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, a także zaburzenia widzenia.
Gdzie znajdziesz witaminę E?
Dzienna dawka witaminy E wynosi ok. 20 mg (30 IU). Tokoferol organizmowi ludzkiemu może być dostarczony przez włączenie do diety tłuszczów roślinnych (olej lniany i słonecznikowy) lub bogatych w tłuszcze nasion.
I tu ważna informacja – oleje roślinne i oliwa tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo.
Szukaj jej również w pieczywie razowym, kiełkach pszenicy, brokułach, jajkach i selerze, migdałach, orzechach włoskich i ziemnych, sałacie, kapuście, szprotkach, bananach oraz w mleku.
Na polepszenie przyswajania tokoferolu wpływają: witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Natomiast czynnikami pogarszającymi jego wchłanianie są: światło, dopływ powietrza, siarczan żelaza, mrożenie, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy oraz środki antykoncepcyjne.
24.05.2009
foto:istockphoto.com