Co wzmacnia odporność
19 października, 2009Zadbaj o odporność swoją i dziecka poprzez odpowiednio skomponowaną dietę. Przedstawiamy 10 najważniejszych produktów w jesiennej diecie.
Wbrew pozorom nie jesteśmy bezbronni w walce z przeziębieniem i grypą. Właściwe zmiany w jadłospisie mogą przyczynić się do złagodzenia i skrócenia przebiegu choroby, a systematyczne spożywanie odpowiednich produktów pro-odpornościowych może uchronić nas i nasze dzieci przed sezonowymi dolegliwościami. W okresach wzmożonej zachorowalności warto jak najczęściej sięgać po:
1. Warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta-karoten, kwas foliowy, składniki mineralne, wspomagają działanie układu odpornościowego, dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Marchew, dynia, cykoria, cukinia, czerwona papryka, brukselka to bogate źródła beta karotenu, a cebula i czosnek hartują nasz układ odpornościowy.
2. Rośliny strączkowe to źródło cynku i miedzi, kwasu foliowego, witaminy B12 i błonnika.
3. Grube kasze i produkty z ciemnej mąki to źródło cynku i błonnika. A ten z kolei ma niebagatelną rolę w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu pokarmu.
4. Produkty bogate w witaminy E i C. Witaminę E znajdziesz w olejach – rzepakowym, lnianym surowym, orzechach, pestkach, jajach, rybach, awokado. Witaminy C szukaj w sokach: żurawinowym, z czarnego bzu, w kompocie z czarnej porzeczki, w natce pietruszki, kiwi, jabłkach, brukselce, owocach cytrusowych, czerwonej papryce, kwaszonej kapuście.
5. Żywność probiotyczna zawiera w swym składzie żywe kultury bakterii (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum). Jogurt ma właściwości pobudzające produkcje interferonu, przez co wzmaga aktywność komórek odpornościowych, naturalnych zabójców drobnoustrojów, a także łagodzi negatywne skutki przyjmowania antybiotyków.
6. Żywność prebiotyczna (cykoria, cebula, pory) – pobudza rozwój dobroczynnych mikroorganizmów w jelicie grubym, a to chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami.
7. Kwasy tłuszczowe omega – 3 – tłuste ryby oraz oleje – lniany, sojowy i rzepakowy to ważni sprzymierzeńcy układu odpornościowego.
8. Miód (spadziowy, gryczany, lipowy) działa przeciwzapalnie, ale również wzmacnia odporność. Pamiętaj jednak, że podgrzanie miodu powyżej 50°C zniszczy jego właściwości zdrowotne.
9. Żywność bogata w bioflawonoidy. Kwercetyna, hesperydyna i rutyna zwiększają przyswajanie witaminy C, przez co jest ona bardziej efektywna. Szukaj ich w soi, soczewicy, cytrusach.
10. Orzechy, pestki dyni, suszone śliwki są bogate w miedź. Pierwiastek ten jest niezbędny w trakcie powstawania czerwonych krwinek, gojenia się ran, tworzenia kości oraz kolagenu, w metabolizmie kwasów tłuszczowych, ma wpływ również na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
Pamiętaj o mikroelementach:
Niektóre z mikroelementów odgrywają dużą rolę w procesie kształtowania się naszej odporności.
Rutyna jest flawonoidem pochodzenia roślinnego, substancją wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie i zachowanie odporności. Ma właściwości uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe, jej źródło to bez czarny, dziurawiec, mięta pieprzowa, szczaw, podbiał.
Cynk to kolejny ważny składnik diety – niweluje poczucie zmęczenia, podnosi siły witalne, regeneruje nasza odporność, znajdziemy go w produktach takich jak chude mięso, ryby, owoce morza (ostrygi), a także w roślinach strączkowych, pestkach dyni i słonecznika, grubych kaszach, oraz w produktach z razowej mąki.
Selen współdziała z witaminą E, wzmacniając jej działanie, znajduje się w kiełkach pszenicy, cebuli, pomidorach, brokułach, brązowym ryżu, owsie, pestkach dyni, a także w drobiu, chudym mięsie i rybach.
Czy wiesz, że…
Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie mają również przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, lubczyk, świeży imbir, cynamon.
Foto: Istockphoto.com