Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 °. Nalać do formy do chleba trochę oleju, następnie odstawić.
W dużej misce rozgnieść dokładnie banana.
Zmieszać składniki mokre (siemię, mleko, stopiony olej, syrop klonowy, wanilia) z bananem, aż wszystko się połączy.
Wymieszać suche składniki (cukier, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i mąkę orkiszową), następnie połączyć z mokrą mieszaniną, tak aby wszystkie składniki się dokładnie zmieszały.
Nałożyć ciasto do formy na chleb i rozłożyć równomiernie. Dodać pozostałe składniki i delikatnie „docisnąć” je do ciasta.
Piec bochenek odkryty od 45 do 55 minut, aż będzie lekko złoty i chrupki na wierzchu. Górna cześć bochenka powinna trochę opaść przy dotknięciu.
Bochenek w formie odłożyć do ochłodzenia przez 30 minut. Potem przesunąć nóż wokół chleba w celu poluzowania go, a nastepnie delikatnie wyjąć z formy, umieszczając go bezpośrednio na stojaku aż do całkowitego wystygnięcia (lub w celu przyspieszenia tego procesu włożyć do lodówki na 45 minut).
Po wystygnięciu pokroić chleb na kromki. Kocham szerzyć ją wegańskiej masła lub oleju kokosowego. Taki chleb można trzymać w lodówce, szczelnie owinięty przez 3 do 4 dni, lub może zamrozić przez 4 do 6 tygodni.