Wielkanocny koszyczek z kwiatami
 Wielkanoc

Wielkanocny koszyczek z kwiatami

2 kwietnia, 2009

To bardzo prosty pomysł na wykonanie wielkanocnej ozdoby. Zrobisz ją w kilka minut, a efekt będzie murowany!

Wykonanie:

Owiń doniczkę białą koronką tak, żeby nie był widoczny plastik. Gałęzie wierzby zwiń w „gniazdko”.  Zamocuj odstające gałązki drutem. Wstaw do powstałego koszyczka doniczkę. Całość umieść na spodeczku tak, żeby z doniczki nie wylawała się woda podczas polewania. Na koniec przymocuj do niego uchwyt zrobiony ze zgiętej w łuk gałęzi z kotkami.

Zobacz też:

 

 

 

 

Wegański żurek
 Kuchnia,

Wegański żurek

27 lutego, 2019

Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gościwypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole. 

Składniki na wegański żurek:

  • 2 łyżki oleju
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • Łyżka majeranku
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:

Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami. 

 

 

 

Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj: 

Jak zrobić wegański majonez?

Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.

Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.

Wegański majonez
 Kuchnia,

Wegański majonez

21 lutego, 2019

Majonez jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do sałatek, kanapek, przystawek, dressingów oraz sosów. Z czego samemu przygotować pyszny, aromatyczny i roślinny majonez wegański? Dobrze przyprawiony nie odbiega smakiem od tradycyjnego odpowiednika. 

 

Składniki na domowy wegański majonez:

  • 50 ml niesłodzonego mleka sojowego;
  • Pół łyżeczki octu winnego;
  • Opcjonalnie: łyżeczka musztardy do smaku;
  • 100 ml delikatnego oleju (może być słonecznikowy, klasyczny rzepakowy lub z pestek winogron);
  • Pół łyżeczki płatków drożdżowych;
  • ¼ łyżeczki czarnej soli;
  • Szczypta zwykłej soli kuchennej;
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

 

Przygotowanie wegańskiego majonezu:

Na początku dodaj ocet do mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść mieszaninę w blenderze lub wysokim naczyniu do blendera ręcznego. Dodaj do składników musztardę i płatki drożdżowe. Miksuj wszystko przez minutę. Potem stopniowo dodawaj olej, na końcu dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

 

Wegański majonez możesz dodać do sałatki, wielkanocnych przystawek czy też grillowanych warzyw. 

 

Szykujesz wegańską Wielkanoc? Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy!–>

Wegańska pasta jajeczna

Wegańska babka drożdżowa

 

Wegańska babka drożdżowa
 Kuchnia,

Wegańska babka drożdżowa

20 lutego, 2019

Wielkanoc nie może się obejść bez babki drożdżowej. Wegańska babka drożdżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i równie pyszna jak jej tradycyjny odpowiednik. Ciasto można podawać razem z lukrem lub polewą czekoladową. Wegańska babka drożdżowa to świetny deser również dla alergików, którzy nie mogą spożywać nabiału. 

Składniki na wegańską babkę:

  • Pół kostki świeżych drożdży;
  • 50 ml syropu z agawy;
  • 370 g mąki pszennej;
  • 175 g margaryny;
  • 100 ml mleka roślinnego;
  • Starta skórka z pomarańczy i cytryny;
  • Szczypta soli;
  • Opcjonalnie: garść rodzynek, ulubionych orzechów. 

 

Przygotowanie wegańskiej babki wielkanocnej:

Podgrzej lekko mleko i ciepłe przelej do miski. Następnie dodaj świeże drożdże i syrop z agawy. Dodaj trochę mąki i wymieszaj. Zostaw mieszaninę na 5 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Po upłynięciu wyznaczonego czasu dodaj resztę mąki, sól, margarynę oraz starte skórki z owoców. Jeśli przygotowane ciasto wyszło za suche dolej odrobinę ciepłego mleka. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je wtedy pod przykryciem na godzinę, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż ciasto do formy i piecz 30-40 minut. Po wystygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Spróbuj naszego przepisu na wegańską pastę jajeczną

Zobacz też: 

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy! 

 

 

Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.
 Kuchnia,

Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.

19 lutego, 2019

Jak przygotować Wielkanoc w stylu wegańskim? Jak sprawić radość naszym bliskim na diecie wegańskiej i ugotować dla nich coś pysznego? Spróbuj samemu zrobić pyszne, proste i efektowne wegańskie wielkanocne potrawy, którymi zachwycisz gości!

 

Składniki na wegańską pastę jajeczną:

  • 1 puszka ciecierzycy;
  • Czarna sól kala namak;
  • Kilka łyżek oleju lnianego lub z pestek winogron;
  • Opcjonalnie: trochę mleka roślinnego do smaku;
  • Pieprz;
  • Sól morska.

 

Przygotowanie wegańskiej pasty bez jajek:

Najpierw zmiażdż ciecierzycę widelcem, tak aby powstała gładka masa. Następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji do smarowania. Na końcu do powstałej pasty dodaj czarną sól, pieprz i sól morską. Podawaj od razu. Posmarowany chleb możesz ozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Tak przyrządzoną wegańską pastę jajeczną możesz podawać z kanapkami, jako dodatek do sałatki,  czy też do wafli ryżowych. 

 

Wypróbuj nasz przepis na wegańską babkę drożdżową

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy!

Wielkanocny bukiet z hiacyntów – zrób to sama!

 

Wypieki Wielkanocne
 Święta i przyjęcia,

Wypieki Wielkanocne

27 marca, 2018

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych wypieków – puszystych bab i wielobarwnych mazurków. Święta to także idealny czas na cukiernicze eksperymenty, których bazą mogą być klasyczne kremy i musy, idealne do wypełnienia świątecznych deserów i trufli.

Wbrew pozorom cukiernicze kremy, ganache czy glasaże wcale nie wymagają ukończenia profesjonalnych kursów i szkoleń. Pyszne, klasyczne nadzienia do wypieków przygotujemy teraz z nową kolekcją przepisów na Thermomix® „Podstawy cukiernicze według Patryka Szczepańskiego”, dostępną na platformie z przepisami Cookidoo®. Autor kolekcji  –ceniony cukiernik i wykładowca w Akademii Czekolady Callebaut w Łodzi – zdradza sekret na klasyczne kremy, które smakiem dorównają tym z dobrych cukierni.

{images}

Francuski klasyk

W wielkanocnym menu planujesz tort, ozdobne babeczki albo tradycyjne eklerki? Ich podstawą niech będzie w tym roku crème patissière. To klasyczny, francuski krem cukierniczy, stworzony już w XVI wieku przez królewskiego szefa kuchni, francuza François’a Massialota. Ten aksamitny, waniliowy krem pasuje w zasadzie do większości słodkich wypieków. – Crème patissière ma nieco luźniejszą konsystencję niż tradycyjny budyń na bazie mąki i skrobi. Dodając go do utartego masła uzyskamy bardziej stabilną masę kremową, idealną do tortów czy eklerów – mówi Patryk Szczepański, autor kolekcji przepisów na Thermomix®. Smak crème patissière możemy wzbogacić dodając do niego sok z cytryny, kawę lub kakao.

Świąteczny podwieczorek w angielskim stylu

Miłym urozmaiceniem dla wielkanocnych mazurków podczas świątecznego deseru może być pucharek lodów. Idealnym dodatkiem, który z pewnością zaskoczy naszych bliskich i gości będzie tradycyjny angielski krem custard. Krem angielski to bez wątpienia podstawa cukiernictwa. Znany był już w średniowiecznej Anglii i używany głównie do polewania ciast. Krem, przygotowany na bazie żółtek, mleka, cukru, śmietanki i wanilii, ma konsystencję o wiele bardziej płynną niż budyń. Nadaje się głównie jako sos do lodów, czy deserów na bazie świeżych, sezonowych owoców.

Wielkanocne trufle w eleganckiej odsłonie

Obok kremu francuskiego i angielskiego jednym z najpopularniejszych cukierniczych kremów jest także ganache. Pierwsze receptury ganache powstały w połowie XIX wieku we Francji. Podobno wówczas młody cukiernik w jednej z paryskich cukierni omyłkowo wylał na czekoladę gorącą śmietankę. To właśnie czekolada i gorąca śmietana kremówka o wysokiej zawartości tłuszczu są podstawą klasycznego, czekoladowego ganache. Autor kolekcji „Podstawy cukiernicze według Patryka Szczepańskiego” proponuje także bardziej oryginalną formę tego kremu w wersji pistacjowej z białą czekoladą i pastą pistacjową. – Na bazie pistacjowego ganache możemy przygotować pistacjowe trufle, które będą niezwykle eleganckim deserem w wielkanocnym menu – mówi Patryk Szczepański. Ze schłodzonego przez noc i stężałego ganache uformujmy kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Gotowe trufle wystarczy obtoczyć posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi, by cieszyć się smakiem wykwintnego deseru, w sam raz na Wielkanoc.

CRÈME PÂTISSIÈRE

SKŁADNIKI:

  • 1 laska wanilii
  • 800 g mleka, 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 220 g żółtek (ok. 14 sztuk), w temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 70 g skrobi kukurydzianej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna. Pusty strąk wyrzucić.
Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i skrobię, zmiksować 20 s/obr. 6, następnie gotować 10-11 min/95°C/obr. 2.5 lub do osiągnięcia konsystencji budyniu. Przelać do miski, gorącą masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), ostudzić, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
Crème pâtissière używać do wybranych przepisów na ciasta i desery.

 

 

Niedoceniany, a nieodłączny element Wielkanocny
 Święta i przyjęcia,

Niedoceniany, a nieodłączny element Wielkanocny

27 marca, 2018

Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci – to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. 

Chrzan krzepy ci doda

Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest udekorowany koszyczek, który niesiemy do poświęcenia w Wielką Sobotę. Co do niego włożyć? Poza cukrowym lub drożdżowym barankiem, kawałkiem chleba, solą czy wędlinami, nie może zabraknąć w nim chrzanu, który w tradycji wielkanocnej symbolizuje krzepę i siłę. – Korzeń tej rośliny znajduje zastosowanie nie tylko jako składnik zaostrzający smak potraw. W medycynie alternatywnej, dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i zawartości kwasu askorbinowego chrzan może wspomagać leczenie kataru, zapalenia zatok i bólów reumatycznych. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów – naturalnych barwników występujących w roślinach – wykazuje też właściwości bakterio – i grzybobójcze, co może znaleźć zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości trawiennych. Naukowcy wskazują także na jego działanie przeciwutleniające
i przeciwnowotworowe. – mówi dietetyk, Aleksandra Wrona. – Dla łasuchów również mam dobrą wiadomość – chrzan ze względu na swoje rozgrzewające właściwości może wpływać na przyspieszenie przemiany materii i stymuluje błonę śluzową żołądka do wydzielania soków trawiennych, co pomoże poradzić sobie ze skutkami nadmiernego wielkanocnego przejedzenia – dodaje dietetyk.

{images}

Baza do kremów, alternatywa dla żurku

Chrzan, który tradycyjnie święcimy w koszyczku, podczas wielkanocnego śniadania, w tradycyjnej, startej formie stanowi ważny dodatek do jajek czy białej kiełbasy. W tym roku zaskoczmy naszych bliskich bardziej wyszukanymi, ale wciąż szybkimi w przygotowaniu, przekąskami z chrzanem w roli głównej. Możemy zacząć śniadanie od wytrwanych tartaletek podanych z przepysznym musem chrzanowym na bazie serka śmietankowego, białą kiełbasą oraz jajkiem sadzonym. – Babeczki do nadzień słonych i pikantnych będą świetną podstawą wielkanocnych tartaletek. Wystarczy dodać do nich odpowiednie składniki, aby utworzyły smaczną kompozycję.  – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake. – Kolejnym pomysłem na urozmaicenie stołu wielkanocnego mogą być przekąski typu finger food. Aby nadać im wyjątkowego wyglądu wystarczy wyciąć szklanką kółeczka z chleba tostowego, a wycięte mini kanapeczki ozdobić pastą jajeczno-chrzanową oraz łososiem. – dodaje ekspert Dan Cake. Aromatyczna zupa chrzanowa stanowić będzie miłą alternatywę dla tradycyjnego żurku,
a podawana z chrupiącą grzanką podpieczoną na masełku zdecydowanie podbije serca wszystkich gości.

Odrobina kulinarnej fantazji sprawi, że te święta będą z pewnością wyjątkowe
i niezapomniane.

Wielkanocny stół
 Święta i przyjęcia,

Wielkanocny stół

12 marca, 2018

Potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

W tym roku twoja kolej na przygotowanie potraw na Święta Wielkanocy? Spokojna głowa, wbrew pozorom obowiązkowych dań nie jest dużo. Obfitość na świątecznym stole zapewnią niezbędne dodatki. Poznaj ich symbolikę, a zrozumiesz dlaczego są absolutnym, wielkanocnym must have.

Przygotowanie tradycyjnej polskiej Wielkanocy może być przeżyciem zarówno kulinarnym, jak i duchowym. To okazja, by wzbogacać się wewnętrznie, pod warunkiem że znamy symbolikę przygotowywanych dań i wiemy, dlaczego je święcimy.

Zupa z wkładką

Żurek lub barszcz biały tradycyjnie podawany jest na wielkanocne śniadanie. Dawniej był symbolem Wielkiego Postu. W Wielki Piątek urządzano nawet symboliczny „pogrzeb żuru”, zakopując zupę w ziemi. Obecnie jest obowiązkową pozycją w świątecznym menu, ponieważ spożywamy go z poświęconą „wkładką”. Najchętniej wzbogacamy go jajkiem i kiełbasą, zazwyczaj białą. Przy rodzinnym stole nie brakuje również amatorów innych rodzajów wędlin, np. kabanosów, które stanowią doskonały dodatek do świątecznej zupy.

Kolorowe jajka

Jajka to najbardziej uniwersalny symbol odrodzenia, triumfu życia nad śmiercią. W Wielkanoc, kolorowe i pięknie ozdobione, są wszechobecne na naszych stołach. Tradycyjnie spożywamy je z chrzanem, jednak sposobów ich przyrządzenia jest wiele. Można je faszerować np. pastą z żółtka i papryki z dodatkiem majonezu lub serwować z sosem tatarskim i rzeżuchą.

Wędliny i pasztety

Wędlina jest widocznym znakiem kończącego się Wielkiego Postu, dlatego jest niezbędna na wielkanocnym stole. To symbol dostatku, ma zapewniać zdrowie i płodność całej rodzinie. Najczęściej podczas świąt serwujemy pieczone pasztety, kiełbasy oraz pieczenie na zimno, które podawane na gorąco stanowią również świetną bazę wielkanocnego obiadu.

Ostry chrzan

Zarówno z wędlinami, jak i z jajkami idealnie komponuje się chrzan – ludowy symbol siły i fizycznej krzepy oraz symbol męki pańskiej. Ze względu na niezwykle ostry smak i aromat, niewiele osób decyduje się spożywać go w postaci startej, bez dodatków. Zazwyczaj łączy się go z żółtkiem jajek, majonezem, śmietaną.

Chleb i sól

Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, jest również podstawowym, niezbędnym do życia pokarmem. Poświęcony, ma zapewnić całej rodzinie pomyślność i szczęście. Sól natomiast chroni przed zepsuciem i nie chodzi tu tylko o żywność, ale i – w wymiarze symbolicznym – o nas samych. Jest symbolem oczyszczenia i prawdy.

Świąteczne wypieki

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. Do najpopularniejszych świątecznych wypieków należą mazurki (czekoladowe, migdałowe, kajmakowe, pomarańczowe) i babki (z makiem, lukrem i inne). Wielkanocne poświęcone ciasto symbolizuje doskonałość.

Ważne, by smak świąt kojarzył się nam z naturą. To wyjątkowe dni w roku, kiedy powinniśmy unikać gotowych rozwiązań, tzw. instant food – mówi Agnieszka Piech, przedstawiciel firmy Konspol, renomowanego producenta wędlin. Jeśli chodzi o wędliny, śmiało można spożywać produkty oparte na naturalnych składnikach, bez dodatków do żywności ,,E”. W tym roku z oferty Konspolu na święta polecamy zwłaszcza Kabanosy z kurczaka „Natura” oraz Szynkę wędzoną z kurczaka „Natura”. Dla wielbicieli pasztetów – znakomity Pasztet z królika, a także nowość – Pieczeń swojską.

Na świątecznym stole obowiązkowo należy umieścić również święconego baranka, który jest symbolem zmartwychwstałego Chrystusa i zwycięstwa życia nad śmiercią. Dekoracyjnymi elementami będą gałązki bukszpanu (symbol wiosny, nieskończoności życia) oraz bazie (symbol budzącej się do życia przyrody).

SPRAWDŹ INNE POMYSŁY NA WIELKANOC:

Mazurek na drożdżowym spodzie

Naturalne barwniki do jaj

Pisanki z rysunkami

 

 

Warkocz z ciasta duńskiego
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Warkocz z ciasta duńskiego

12 marca, 2018

Z dossier Anny Olson wybraliśmy dla Was ciekawe świąteczne propozycje, które urozmaicą wielkanocne menu.

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 g drożdży w proszku
  • 187 g mąki pszennej
  • 70 g mąki tortowej
  • 25 g cukru
  • 142 g masła
  • Szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 40 g płynnego masła
  • 70 g rodzynek
  • 125 g dżemu (morelowego lub jabłkowego)
  • 1 jajko wymieszane z wodą (do posmarowania)
  • Cukier z cynamonem do posypania

Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut a potem schładzaj minimum 2 godziny.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę). Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia – musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.

Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). Studź przez 20 minut.

Rozpuszczaj dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj. Smacznego!

Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!

   SPRAWDŹ INNY DESER ANNY OLSON:    

   Tartinki z jeżynami i bezą