Inspirander

Strona główna / Święta i przyjęcia / Wielkanoc / Wegańska Wielkanoc – przepisy na zdrowe i pyszne dania

 Kuchnia wegetariańska,

Wegańska Wielkanoc – przepisy na zdrowe i pyszne dania

27 marca, 2021

Co powiesz na Wielkanoc w zdrowej i pysznej, wegańskiej wersji? Święta bez jajek, tradycyjnego żurku, sernika i… nadprogramowych kilogramów? Tak! Oto przepisy na zdrowe, smaczne i niebanalne dania, które odmienią Twoje wielkanocne menu!

Wegańska Wielkanoc – postaw na nowy i zdrowy repertuar kulinarny

Wielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy zazwyczaj w gronie rodziny przy tradycyjnym, suto zastawionym, stole. Jeśli masz ochotę wprowadzić zmiany w swoim przewidywalnym wielkanocnym repertuarze dań, postaw na lżejszą i zdrowszą wegańską kuchnię, która pozwoli przełamać świąteczny schemat i zachwyci domowników nowymi smakami. Dodatkowo, wegańskie dania to gwarancja zdrowia i wartości odżywczych oraz dobrego samopoczucia. Wypróbuj wielkanocne, wegańskie przepisy i podaruj bliskim to, co najlepsze – przysmaki pełne zdrowia i odżywczej energii!

Wegańska Wielkanoc – tradycyjne potrawy wielkanocne w wegańskiej odsłonie

Jeśli Twoja rodzina kocha tradycyjną polską kuchnię, nic straconego! Na INSPIRANDER.pl znajdziesz wiele przepisów na wielkanocne potrawy w wegańskiej wersji. Zobacz nasz przepis na wegański żurek, wegański majonez, pastę jajeczną bez jajek lub wegańską babkę drożdżową. Sałatkę jarzynową możesz przygotować bez jajek, na bazie wegańskiego majonezu. Interesującą alternatywą dla tradycyjnego żurku może być żurek ugotowany na bulionie i wywarze z grzybów z dodatkiem zakwasu i ziemniakami zamiast jajek. Więcej inspiracji na wegańskie dania znajdziesz w autorskim e-booku Inspirandera „Sztuka Vege”. Z naszymi przepisami przekonasz się, że wegańska Wielkanoc jest w zasięgu Twoich możliwości i może być naprawdę pyszna!

Wegańskie dania zasługują na piękną oprawę w najlepszym, skandynawskim stylu. Przygotuj prawdziwą wielkanocną ucztę, która zachwyci Twoich gości!

489,00 
144,00 
215,00 
95,00 
225,00 
311,00 
IG @vaimomatskuu

Wegańska Wielkanoc – przepis na hummus z pieczonych szparagów

Hummusy, pasty i smarowidła to bogactwo pysznych wegańskich smaków, które odmienią Twoje wielkanocne śniadanie.

Składniki:

400 g zielonych szparagów

250 g ugotowanej ciecierzycy

1 łyżka tahini

75 ml oliwy z oliwek

30 ml soku z cytryny

1 ząbek czosnku, posiekany

100 ml wody

Sposób przygotowania:

Odetnij końcówki szparagów i w razie potrzeby obierz je. Dobrze opłucz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli. Piecz w temperaturze 150°C przez 20/25 minut.

Odsączoną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku i wodę umieść w blenderze. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Upieczone szparagi pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dopraw do smaku i ponownie zmiksuj. Dodaj odrobinę wody, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.

Hummus podaj w stylowej miseczce z kamionki marki BROSTE COPENHAGEN lub rustykalnej misce HOUSE DOCTOR.

Niech w Twoim domu zagości wielkanocna wiosna! Zobacz ofertę pięknych, minimalistycznych naczyń od skandynawskich marek, które odmieniają wnętrza.

113,00 
285,00 
69,00 
130,00 
202,00 
202,00 

Wegańska Wielkanoc – przepis na zdrowy i lekki krem z rabarbaru z nutą cynamonu

Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na rabarbar, który możesz wykorzystać w prosty i pyszny sposób w wielkanocnym menu! Rabarbar to prawdziwy przysmak sezonu wiosenno-letniego, a do tego bezcenne źródło wartości odżywczych, w tym dużych ilości błonnika, dzięki czemu spożywany nawet w dużych ilościach nie zagraża naszej figurze ani trochę!

Składniki:

1 kg rabarbaru

1 l wody

125 ml płynnej śmietanki sojowej

2 łyżki syropu z agawy

1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Rabarbar umyj i obierz. Gotuj do miękkości około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż do blendera, dodaj śmietankę, syrop z agawy oraz cynamon i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Zupę krem z rabarbaru udekoruj np. truskawką lub pestkami dyni i podaj gościom w kolorowych i eleganckich miseczkach marki ROSENDAHL.

IG @picturethatfood
IG @natalie.naturally

Wegańska Wielkanoc – przepis na szybką, wiosenną sałatkę z rzodkiewką, kolendrą i wegańskim serem

Lekka i pożywna sałatka z ciekawym dressingiem to doskonały pomysł na przystawkę w wielkanocnym menu.

Składniki:

500 g rzodkiewek

1 szalotka, posiekana

1 łyżka stołowa octu balsamicznego (ryżowego lub innego)

sos sojowy

45 ml oliwy z oliwek

1 łyżka świeżej kolendry

60 g wegańskiego sera, pokruszonego

rukola

 

Sposób przygotowania: 

Umyj i osusz rzodkiewki, zachowaj 1 cm zielonej łodygi, następnie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Przełóż rzodkiewki do średniej miski razem z szalotką i solą, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

W misce wymieszaj ocet ryżowy z sosem sojowym i skrop oliwą z oliwek. Dodaj kolendrę i połowę marynaty z rzodkiewki i delikatnie wymieszaj.

Rzodkiewki podawaj z rukolą, winegretem, pokruszonym serem i  pozostałą marynatą.

Sałatka z rzodkiewką będzie się pięknie prezentować na porcelanowym talerzu LYNGBY PORCELAIN.

Wegańska Wielkanoc – aromatyczny i zdrowy pasztet z selera i pieczarek

Wypróbuj przepis na wegański, lekki i aromatyczny pasztet na bazie selera i pieczarek. Prawdziwa porcja zdrowia i głębokiego smaku!

Składniki:

2 selery

kilka pieczarek (opcjonalnie papryka)

cebula

jabłko

por

ząbek czosnku

szklanka orzechów włoskich lub nasion słonecznika

łyżka startego świeżego imbiru

pół szklanki oleju

pół szklanki kaszy jaglanej

ulubione przyprawy: majeranek, kumin, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz itp.

Sposób przygotowania:

Ugotuj seler, następnie zblenduj go z podsmażonymi cebulą, porem i pieczarkami oraz pozostałymi składnikami na gładką masę. Piecz w keksówce ok. 40 minut w 200°C.

IG @czescjestemdzasta

Odkryj minimalistyczne wazony i dekoracje w stylu skandynawskim, które nadadzą elegancki i odświętny charakter wnętrzom Twojego domu.

344,00 
180,00 
299,00 
139,00 
19,99 
389,00 

Tekst: Monika Laskowska-Baszak

Inne Artykuły: