Hummusy, pasty i smarowidła to bogactwo pysznych wegańskich smaków, które odmienią Twoje wielkanocne śniadanie.
Składniki:
400 g zielonych szparagów
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka tahini
75 ml oliwy z oliwek
30 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku, posiekany
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Odetnij końcówki szparagów i w razie potrzeby obierz je. Dobrze opłucz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli. Piecz w temperaturze 150°C przez 20/25 minut.
Odsączoną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku i wodę umieść w blenderze. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upieczone szparagi pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dopraw do smaku i ponownie zmiksuj. Dodaj odrobinę wody, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.
Hummus podaj w stylowej miseczce z kamionki marki BROSTE COPENHAGEN lub rustykalnej misce HOUSE DOCTOR.