WALENTYNKOWE MAŚLANE CIASTECZKA
3 lutego, 2019Można je schrupać ze smakiem bądź obdarować ukochaną osobę lub koleżankę.
Z takiego prezentu każdy się ucieszy.
Na specjalne okazje poświęć ich dekoracji trochę więcej czasu. Do ozdabiania ciasteczek polecamy masę cukrową.
Składniki na maślane ciasteczka:
-
kostka masła,
-
3 szklanki mąki,
-
1 szklanka cukru,
-
1 duże jajo,
-
esencja waniliowa,
-
½ łyżeczki soli,
-
lukier, lukrowe pisaki do dekoracji
Wykonanie maślanych ciasteczek:
Zmieszaj suche składniki: mąkę, sól. Utrzyj masło z cukrem (możesz za pomocą miksera). Dodaj jajko i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę.
Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 3 – 4 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na stolnicy uprzednio posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty.
Upiecz ciasteczka (10 – 15 min w temp. 200 st. C) i odłóż je do przestygnięcia.
Rozwałkuj masę cukrową do grubości ok. 5 mm i za pomocą wykrawaczki w krztałcie serduszek wycinaj kształty.
Upieczone i wystygnięte maślane ciasteczka możesz teraz dekorować wg własnego pomysłu.
Inspiracja: Pamiętaj, żeby serduszkowy prezent ładnie zapakować.