Inspirander
Siedem dań z dyni
 Halloween,

Siedem dań z dyni

10 września, 2016

Jak żadne inne warzywo kojarzy nam się z jesienią. Jest podstawą halloweenowych dekoracji. Jej charakterystyczny kształt i kolor przykuwa naszą uwagę za każdym razem, gdy odwiedzamy warzywniak. Dynia to idealny pomysł na jesienne menu. Podajemy siedem przepisów na potrawy z dyni.

Podobnie jak każdym innym produktem sezonowym, dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni. Dlatego warto wkomponować ją w jesienne menu. Jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Dynia zawiera całe bogactwo witamin (m.in. C, D, B1, B2 i PP). W jej składzie znajduje się też kwas foliowy oraz beta karoten. Warto więc jeść dynię jak najczęściej, by wzmocnić organizm przed zimą. Najbardziej popularnym daniem na bazie tego warzywa jest oczywiście zupa. Podpowiadamy, do czego jeszcze możemy wykorzystać w kuchni ten zdrowy, sezonowy produkt.

Racuchy z dyni

 Składniki:

  • 300 dag dyni (kawałki obrane ze skórki i bez pestek)
  • Szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta imbiru (lub łyżeczka startego imbiru)
  • Pieprz, sól do smaku
  • Olej do smażenia

Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy. Dokładamy jogurt lub śmietanę i przyprawy. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą dużej łyżki nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron przez kilka minut.

 Ciasto z dyni

Składniki:

  • 200 dag startej dyni
  • 200 dag mąki pszennej
  • Szklanka cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Pół szklanki oleju
  • Garść posiekanych orzechów
  • Łyżka startego imbiru
  • Laska wanilii

Startą dynię przenieś do dużej miski. Dodaj jajko i olej, wymieszaj dokładnie. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia (po łyżce), dokładnie mieszając, dodaj cukier. Na koniec dorzuć posiekane orzechy, starty imbir i miąższ z przekrojonej laski wanilii. Przełóż ciasto do formy (keksówki) wysmarowanej tłuszczem i piec przez 40 – 50 minut (180 stopni).

Naleśniki z dynią

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 300 dag startej dyni
  • Opakowanie serka homogenizowanego
  • Garść rodzynek
  • Szczypta cynamonu
  • Cukier do smaku

Robimy ciasto na naleśniki i smażymy je na patelni. Następnie robimy farsz. Na patelni podsmażamy startą dynię, następnie odsączamy, doprawiamy cynamonem i cukrem. Odstawimy farsz do wystygnięcia. Naleśniki smarujemy serkiem, nakładamy farsz z dyni, posypujemy rodzynkami i rolujemy.

Zapiekanka z dyni i sera

Składniki:

  • 50 dag miąższu z dyni
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag sera mozzarella
  • 1 kubek jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz, zioła do smaku

Dynie kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki też. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę ziemniaków i cebuli, na to kładziemy warstwę dyni. Na wierzch wylewamy jogurt lub śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem. Następnie kładziemy plastry mozzarelli. Zapiekamy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Makaron z dynią

Składniki:

  • 200 dag miąższu dyni
  • 150 dag grzybów (najlepiej kurek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Olej
  • Kubek gęstej śmietany
  • Łyżka parmezanu
  • Paczka makaronu
  • Sól, pieprz

Ugotuj makaron. Grzyb umyj i pokrój w kostkę. Dynię także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, po trzech minutach dodaj dynię. Podsmaż warzywa, a następnie dodaj grzyby i smaż dalej przez cztery minuty, pod koniec wlej śmietanę i przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Polej makaron sosem i posyp startym parmezanem.

Tarta z dynią i gorgonzolą

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Kostka masła schłodzonego
  • Mały jogurt grecki lub gęsta śmietana
  • 30 dag sera gorgonzola
  • Szklanka miąższu z dyni
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Z mąki, posiekanego schłodzonego masła i jajek zagnieść szybko ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Podsmaż dynię pokrojoną w kostkę na oleju. Gdy ciasto już się schłodzi, wyłóż je do nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia tart. Na wierzch wyłóż podsmażoną dynię, następnie posyp pokruszonym serem gorgonzola. Na wierzch wylej jogurt lub śmietanę wymieszaną z jajkami. Posyp solą i pieprzem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 50 dag miąższu dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z limonki
  • Pieprz i sól

Na oleju podsmaż starty imbir, posiekaną drobno papryczkę i czosnek oraz wyciśnięty sok z limonki. Wlej bulion i mleko kokosowe. Wrzuć dynię pokrojoną w kostkę. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dopraw pieprzem i solą.

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Przekąski na hallowenowe przyjęcie

Jak ozdobić dynię na Halloween

Najlepsze drinki na Halloween

Inne Artykuły: