Rybka z serduszek
 Święta i przyjęcia,

Rybka z serduszek

3 czerwca, 2008

Z serduszek można wyczarować nawet podwodny świat!

Wykonanie:

  1. Narysuj serce na odwrotnej stronie papieru brokatowego. Wytnij.
  2. Z żółtego papieru wytnij dwa takiej samej wielkości serca (to będą płetwy) i jedno większe (ogon ryby).
  3. Ponacinaj brzegi serduszek nożyczkami i odrobinę wywiń na zewnątrz.
  4. Płetwy i ogon przyklej do białej kartki.
  5. Na nie przyklej największe – brokatowe serce.
  6. Wytnij małe czerwone i zielone serduszka i przyklej je w miejscu pyszczka i oka ryby.
  7. Ozdób tło „sercowymi” bąbelkami.

Twoja laurka jest gotowa! Nie zapomnij jej podpisać!

Przejdź do galerii:

 

 

 

Wegański żurek
 Kuchnia,

Wegański żurek

27 lutego, 2019

Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gościwypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole. 

Składniki na wegański żurek:

  • 2 łyżki oleju
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • Łyżka majeranku
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:

Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami. 

 

 

 

Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj: 

Jak zrobić wegański majonez?

Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.

Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.

Wegański majonez
 Kuchnia,

Wegański majonez

21 lutego, 2019

Majonez jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do sałatek, kanapek, przystawek, dressingów oraz sosów. Z czego samemu przygotować pyszny, aromatyczny i roślinny majonez wegański? Dobrze przyprawiony nie odbiega smakiem od tradycyjnego odpowiednika. 

 

Składniki na domowy wegański majonez:

  • 50 ml niesłodzonego mleka sojowego;
  • Pół łyżeczki octu winnego;
  • Opcjonalnie: łyżeczka musztardy do smaku;
  • 100 ml delikatnego oleju (może być słonecznikowy, klasyczny rzepakowy lub z pestek winogron);
  • Pół łyżeczki płatków drożdżowych;
  • ¼ łyżeczki czarnej soli;
  • Szczypta zwykłej soli kuchennej;
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

 

Przygotowanie wegańskiego majonezu:

Na początku dodaj ocet do mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść mieszaninę w blenderze lub wysokim naczyniu do blendera ręcznego. Dodaj do składników musztardę i płatki drożdżowe. Miksuj wszystko przez minutę. Potem stopniowo dodawaj olej, na końcu dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

 

Wegański majonez możesz dodać do sałatki, wielkanocnych przystawek czy też grillowanych warzyw. 

 

Szykujesz wegańską Wielkanoc? Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy!–>

Wegańska pasta jajeczna

Wegańska babka drożdżowa

 

Wegańska babka drożdżowa
 Kuchnia,

Wegańska babka drożdżowa

20 lutego, 2019

Wielkanoc nie może się obejść bez babki drożdżowej. Wegańska babka drożdżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i równie pyszna jak jej tradycyjny odpowiednik. Ciasto można podawać razem z lukrem lub polewą czekoladową. Wegańska babka drożdżowa to świetny deser również dla alergików, którzy nie mogą spożywać nabiału. 

Składniki na wegańską babkę:

  • Pół kostki świeżych drożdży;
  • 50 ml syropu z agawy;
  • 370 g mąki pszennej;
  • 175 g margaryny;
  • 100 ml mleka roślinnego;
  • Starta skórka z pomarańczy i cytryny;
  • Szczypta soli;
  • Opcjonalnie: garść rodzynek, ulubionych orzechów. 

 

Przygotowanie wegańskiej babki wielkanocnej:

Podgrzej lekko mleko i ciepłe przelej do miski. Następnie dodaj świeże drożdże i syrop z agawy. Dodaj trochę mąki i wymieszaj. Zostaw mieszaninę na 5 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Po upłynięciu wyznaczonego czasu dodaj resztę mąki, sól, margarynę oraz starte skórki z owoców. Jeśli przygotowane ciasto wyszło za suche dolej odrobinę ciepłego mleka. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je wtedy pod przykryciem na godzinę, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż ciasto do formy i piecz 30-40 minut. Po wystygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Spróbuj naszego przepisu na wegańską pastę jajeczną

Zobacz też: 

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy! 

 

 

8 romantycznych utworów dla zakochanych
 Styl,

8 romantycznych utworów dla zakochanych

20 lutego, 2019

Poprosiliśmy o stworzenie listy romantycznych utwórów kompozytora i producenta muzycznego Helge van Dyk (pracował dla Philip Glass / Andreas Vollenweider / Bobby Mac Ferrin / Eddi Harris).

1. Nick Cave & The Bad Seeds/Kylie Minogue – Where The Wild Roses Grow

2. Amy Winehouse – Back To Black

3. Tom Jones – Sexbomb

4. Tom Jones – Delilah

5. Bryan Adams, Have You Ever Really Loved a Woman

6. Ellie Goulding – Love Me Like You Do

7. Norah Jones – Come Away With Me

8. Bob Dylan – Stay with Me
 

Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.
 Kuchnia,

Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.

19 lutego, 2019

Jak przygotować Wielkanoc w stylu wegańskim? Jak sprawić radość naszym bliskim na diecie wegańskiej i ugotować dla nich coś pysznego? Spróbuj samemu zrobić pyszne, proste i efektowne wegańskie wielkanocne potrawy, którymi zachwycisz gości!

 

Składniki na wegańską pastę jajeczną:

  • 1 puszka ciecierzycy;
  • Czarna sól kala namak;
  • Kilka łyżek oleju lnianego lub z pestek winogron;
  • Opcjonalnie: trochę mleka roślinnego do smaku;
  • Pieprz;
  • Sól morska.

 

Przygotowanie wegańskiej pasty bez jajek:

Najpierw zmiażdż ciecierzycę widelcem, tak aby powstała gładka masa. Następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji do smarowania. Na końcu do powstałej pasty dodaj czarną sól, pieprz i sól morską. Podawaj od razu. Posmarowany chleb możesz ozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Tak przyrządzoną wegańską pastę jajeczną możesz podawać z kanapkami, jako dodatek do sałatki,  czy też do wafli ryżowych. 

 

Wypróbuj nasz przepis na wegańską babkę drożdżową

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy!

Wielkanocny bukiet z hiacyntów – zrób to sama!

 

GRY I ZABAWY NA WALENTYNKOWE PRZYJĘCIE
 Czas z dzieckiem,

GRY I ZABAWY NA WALENTYNKOWE PRZYJĘCIE

5 lutego, 2019

Przyjęcie dla dzieci z okazji walentynek? Czemu nie! Przystrojcie dom w serca różnego rodzaju tak, by wyglądał odświętnie i zaproście do siebie kilku małych gości. Oto zabawy, które będą w sam raz na walentynkowe przyjęcie.

Zabawa „Rozbite serca”

Wytnij z kartonu lub brystolu serca, przy czym powinno ich być dwa razy mniej, niż osób biorących udział w zabawie. Każde z serc trzeba ?rozbić” w sposób charakterystyczny – przeciąć je na połówki zygzakiem, falką i tp. Gotowe połówki trzeba dokład§nie wymieszać i wręczyć każdemu z przychodzących gości. Gdy wszyscy będą na miejscach, pary z ?rozbitych” serc mają się połączyć (przynajmniej na ten wieczór) i tworzyć zespół w grach, które odbywają się w parach.

Ozdabianie piernikowych serc

Upiecz duże ciastka w kształcie serc. Nie ozdabiaj je. Zaopatrz się w różnego rodzaju posypki, pisaki żelowe, drobne cukiereczki, żelki – przyda się wszystko co nadaje się do ozdabiania ciast.

Każda para dostaje serce do ozdobienia. Ustal czas, który będzie przeznaczony na prace plastyczne, nastaw minutnik i do dzieła! Jury w postaci innych domowników wybierze najładniejsze serce, a para która je wykonała dostanie małą nagrodę.

Piernikowe serca można zastąpić papierowymi, wówczas przyda się kolorowy papier, różnego rodzaju ozdoby (cekiny, guziki, koraliki, konfetti, tasiemki), a także nożyczki i klej.

Gra „Gorące serce”

Ta gra jest w sam raz dla przedszkolaków i dzieci nieco starszych. Jest to znana i lubiana przez wszystkich gra „Gorący ziemniak” zaadoptowana na potrzeby przyjęcia z okazji Walentynek. Zamiast ziemniaka (piłki) gracze przekazują sobie serce – może to być mała poduszeczka.

Przebieg gry:

Dzieci siedzą w kółeczku po turecku. Prowadzący znajduje się pośrodku. Jego zadaniem jest na rozpoczęcie gry rzucić „gorące serce” do jednego z uczestników i zamknąć oczy, by nie widzieć kto jest posiadaczem serca w danym momencie. Tymczasem gra się toczy i dzieci na chybił trafił szybko rzucają do siebie serce, jeśli wypadnie ono poza koło, idzie po niego ostatni z graczy, który go dotknął. Po jakimś czasie osoba prowadząca krzyczy: „Gorące!” Ta osoba, która w tym momencie pozostała z sercem w ręku – wypada z gry, zaś ta toczy się dalej, aż zostanie jeden zawodnik – zwycięzca.

Zabawne małpki

Być przez chwilą zabawnym zwierzątkiem i móc bezkarnie naśladować kolegę? Ta gra na pewno spodoba się wszystkim przedszkolakom!

Przebieg gry:

Dzieci siadają w kółku, tak żeby dobrze widzieć wszystkich uczestników zabawy. Pierwszy gracz wykonuje jakiś ruch (np. drapie się w ucho), kolejny gracz powtarza ruch poprzednika i dodaje własny (drapie się w ucho, klaszcze w dłonie). Trzeci gracz wykonuje ruchy poprzedników w takiej samej kolejności i dodaje coś od siebie. Gracz, który nie pamięta ruchów lub myli ich kolejność odpada z gry. Zwycięzcą jest oczywiście ten, kto najdłużej pozostał w grze. Ta gra uczy koncentracji!

Zgadnij, ile?

Do zabawy jest potrzebna duża miska wypełniona cukierkami.

Przebieg zabawy:

Dzieci po kolei podchodzą do miski, zanurzają rękę w misce i biorą tyle cukierków ile się zmieści w dłoni. Zadaniem każdego z nich jest odgadnąć ile cukierków zmieściło się w garści. Jeśli dziecko odgadnie – całość słodyczy zachowuje dla siebie. Jeśli dziecko podaje mniejszą ilość niż rzeczywiście ma w ręce – musi odłożyć tyle cukierków o ile się pomyliło w obliczeniach. Jeśli zaś większą – musi odłożyć z powrotem do wazy całą swoją zdobycz i czekać do następnej kolejki. Gra toczy się dopóki każdy z graczy nie będzie miał garści cukierków.

Paczka pełna niespodzianek

Ta zabawa wymaga przygotowań, ale warto, bo każdy z graczy otrzymuje prezent. Przygotuj tyle pudełek i tyle prezencików, ilu graczy będzie uczestniczyło w zabawie.

Przygotuj kilka pudełek takiej wielkości, by jedno mieściło się do kolejnego. Do najmniejszego pudełka włóż mały prezencik. Zapakuj pudełko w papier, całość włóż do większego opakowania, dołóż tam kolejny prezent niespodziankę i zapakuj je tak jak poprzednio. Pakowanie kontynuuj do czasu, kiedy skończą ci się pudełka i niespodzianki.

Przebieg zabawy:

Dzieci siedzą w kółeczku i przy dźwiękach muzyki przekazują sobie paczkę niespodziankę. W momencie kiedy muzyka przestaje grać, dziecko, które pozostało z paczką w rękach – ma przywilej i może rozpakować pierwszą warstwę i zachować dla siebie prezent z pierwszego pudła. Zabawa trwa do momentu, kiedy zostanie dwóch graczy. Ten, w czyich rękach pozostaje paczka – zachowuje dla siebie prezent z przedostatniego pudełka, a współgraczowi przekazuje to najmniejsze pudełeczko z najcenniejszym upominkiem.

Zobacz też:

 

 

Foto: Dreamstime.com

 

Walentynkowy plan dnia – 10 pomysłów dla zakochanych
 Święta i przyjęcia,

Walentynkowy plan dnia – 10 pomysłów dla zakochanych

5 lutego, 2019

Walentynki to wyjątkowy dzień w roku. Mimo, że zakochani codziennie powinni dbać o rytuały i okazywać sobie dowody miłości, 14 lutego warto się trochę bardziej postarać. Mimo, że Walentynki wypadają w środku tygodnia możesz zaplanować cały dzień atrakcji, przypominając swojemu ukochanemu o jedynym takim romantycznym dniu w kalendarzu.

1. Śniadanie zakochanych

Idealnym początkiem Walentynek będzie wspólne śniadanie, tym bardziej jeżeli w codziennym pośpiechu często zapominacie o celebrowaniu razem pierwszego posiłku. Urozmaicając śniadaniowe menu postaw na niebanalne, miłosne dodatki, zrób jajka w kształcie serca albo słodkie pancakes z truskawkami. W Walentynki na pewno nie może zabraknąć romantycznego blasku świec i gorącej miłosnej czerwieni, a w namiętniej atmosferze najlepszym pomysłem będzie śniadanie do łóżka! Po śniadaniu pozwólcie sobie na coś słodkiego. Włóż do torby ukochanego miłosne, walentynkowe ciasteczka i mały prezent, a cały dzień będziecie celebrować cudowny miłosny czas.

2.  Kwiaty

Przygotowując Walentynkową atmosferę nie możesz zapomnieć o kwiatach. Kolorowe bukiety ożywią romantycznego ducha i wypełnią przestrzeń doskonałym klimatem dla zakochanych. Jeśli nie chcesz stawiać na klasyczne wiązanki z  róż udekoruj dom kolorowymi kaktusami. Przekorny kolący bukiet z pewnością rozgrzeje wasz walentynkowy apetyt na miłość i stworzy niebanalną atmosferę.

3. Muzyka

W idealny walentynkowy wieczór nie może zabraknąć odpowiedniej oprawy muzycznej. Zadbaj o miłosną playlistę, przy której zjecie romantyczną kolację i napijecie się ulubionego wina. Odpowiednia muzyka ociepli zmysłową atmosferę.

4. Długa gra wstępna

Niech w tym roku Walentynkowy dzień rozgrzeje pożądanie. Subtelnie przypomnij swojemu ukochanemu o tym co czeka na niego w domu. Pikantne smsy i wirtualny flirt z ukochanym ożywi wasz walentynkowy nastrój. Sextingowa gra wstępna rozbudzi nie tylko zmysły i namiętności, ale przy tym sprawi wam niesamowitą frajdę.

5. Szampan

Na wieczorne amory przygotuj szampana. Jeśli świętować dzień zakochanych to tylko w łóżku z szampanem i truskawkami.

6. Filmowy wieczór

Jeśli nie masz pomysłu jak spędzić w domowym zaciszu doskonały wieczór Walentynkowy polecamy najlepsze filmy. Dobrą alternatywą dla klasycznych romansów będą pikantne filmy z erotycznym podtekstem.
{images}

7. Walentynkowe przekąski

Jeśli szampan i dobre kino, to nie może w tym zestawie zabraknąć również smacznych przekąsek. W walentynkowym menu powinno znaleźć się z pewnością kilka afrodyzjaków, odrobinę pikanterii i słodyczy. Najlepszymi afrodyzjakami dla kobiet są przyprawy, zwłaszcza anyż i szafran oraz egzotyczne owoce – granaty, mango, melony i banany. A przez żołądek do serca swojego mężczyzny trafisz z pewnością owocami morza – krewetkami i ostrygami. Dopraw dania również gałką muszkatołową, która dawno zdobyła sobie miano “przyprawy kochanków” i imbirem. Po tych dodatkach mężczyźni podobno od razu nabierają ochoty na zmysłowe zaloty. Ważne, żeby w miłosnym menu nie znalazły się ciężkie i pracochłonne dania, w końcu macie z ochotą celebrować niezwykły i delikatny nastrój dnia zakochanych. Postaw na proste i lekkie przepisy. Przygotuj mały słodki, egzotyczny deser, zdrową alternatywę dla chipsów z Kasserole, owocową zupę krem z melona, doprawioną idealnymi na tę okazję przyprawami, słodkie karmelowe tartaletki, albo szybkie i pyszne bliny z łososiem.  

8. Oświetlenie

Prócz niezbędnych nastrojowych świec, aromatycznych olejków i kolorowych tealightów w walentynkowej atmosferze nie może zabraknąć kolorowych, romantycznych światełek. Doskonały nastrój stworzą łańcuchy lampek. Dobrą alternatywą są barwne świecące kule Cotton Balls. Miękkie kolorowe światło wypełni wnętrze niepowtarzalną atmosferą, na Walentynki spośród bogatej palety kolorów najlepiej sprawdzą się wszystkie odcienie miłości, od czerwieni, przez dziewczęce i słodkie róże, aż po burgundy i fiolety. Znajdziesz je w naszym ulubionym miejscu na mapie zakupowej Warszawy w Pop Up Shop SuperStory w galerii Promenada.

9. Prezenty

Pomysłów na walentynkowy prezent jest mnóstwo. Od niewielkich upominków, przez niezapomniany wieczór, ulubiony gadżet, wspólny wyjazd, niezwykłą kolację aż po biżuterię i bieliznę, która zwykle wam obojgu sprawi radość. Najlepsze są prezenty, które cieszą parę, albo drobiazg, który będzie przypominał o waszej miłości na co dzień, może to być kubek, zegarek, zapachowa świeca do domu, breloczek do kluczy czy koszulka z miłosnym napisem. Użyj wyobraźni i spraw żebyście pamiętali o walentynkach cały kolejny rok.

10. Jak idealnie zapakowac Walntynkę

Do miłosnego upominku zawsze warto dorzucić namiętny, romantyczny liścik, kilka serduszek, nawet ze zwykłego papieru, laurkę czy kolorowy, niebanalny podpis. W Walentynki liczy się atmosfera i niezwykła otoczka najprzyjemniejszego dnia w roku.


Opracowanie: Maja Nowakowska

 

Święto zakochanych, czyli afrodyzjak na talerzu
 Kuchnia,

Święto zakochanych, czyli afrodyzjak na talerzu

4 lutego, 2019

Drugi miesiąc roku to bez wątpienia czas zakochanych! Popularne Walentynki obchodzone  14 lutego, to dzień potocznie zwany świętem miłości. To właśnie ten moment  kiedy jeszcze bardziej chcemy pokazać drugiej osobie, co do niej czujemy i ile dla nas znaczy.  Co więc zrobić, aby tym razem zaskoczyć swoją połówkę i sprawić jej nietuzinkową niespodziankę?

W Walentynki zazwyczaj obdarowujemy drugą osobę drobnymi upominkami lub bukietem pięknych kwiatów. Trzeba jednak przyznać, że to co cieszy najbardziej to przede wszystkim prezenty zrobione przez nas samych. Może tym razem zamiast głowić się, jak sprawić przyjemność drugiej połówce, postawmy na własną kreatywność i skorzystajmy z dostępnych darów natury jakimi mogą okazać się… afrodyzjaki!  

Magiczna substancja

Nie od dziś wiadomo, że afrodyzjak wpływa na nasz organizm w specyficzny sposób pobudzając sferę uczuciowo – seksualną. Znany już w starożytności, skąd zawdzięcza swoją nazwę od greckiej bogini miłości – Afrodyty, często wykorzystywany jest jako uwodzicielski naturalny składnik wielu dań lub napojów. Nie bez powodu nazywany jest magiczną substancją, potrafi zdziałać cuda! Afrodyzjaki przypominają kształtem zakodowane w pamięci proste skojarzenia, oddziałują na nasze zachowanie, modyfikują działanie hormonów płciowych. Zwiększają tym samym potencję i wpływają na płodność. Można więc powiedzieć, że głównym celem magicznej substancji jest więc podwyższenie libido  i tym samym zwiększenie miłosnych doznań.

Afrodyzjak na talerzu

Skoro już wiemy co ów afrodyzjak powoduje i jak działa na nasz organizm, warto dowiedzieć się czym tak naprawdę jest i gdzie można go znaleźć. Wśród naturalnych afrodyzjaków mających miano najpopularniejszych i zarazem skutecznych możemy wymienić:

Owoce morza – tutaj prym wiodą ostrygi i małże, które ze względu na swój kształt bardzo silnie pobudzają fantazję. Zawierają aminokwasy odpowiedzialne za produkcję hormonów mające za zadanie podwyższać libido, a obecny w nich cynk wyostrza zmysły. Świeże niestety trudne do zdobycia, zawsze jednak można wypróbować ich mrożoną wersję.

Czekoladę – nie dość że pyszna i dostępna na każdym kroku, to jeszcze pełna pozytywnych właściwości. Zawarte w niej kakao podnosi poziom dopaminy i serotoniny wyzwalających uczucie przyjemności i zadowolenia, a sam smak skusi chyba każdego! Jedynym minusem okazuje się tutaj jej niemała wartość kaloryczna.

Lubczyk – kwiaty, liście i łodyga są bardzo aromatyczne, dzięki obecnym olejkom eterycznym. Ich działanie powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz pobudzenie. Lubczyk ma szerokie zastosowanie: może być stosowany jako dodatek do dań lub gorący zdrowy napar. 

Zakochaj się w kuchennych pysznościach

Znając działanie magicznych substancji oraz wiedząc gdzie ich szukać, pozostaje pytanie w jakiej formie  najlepiej  je przygotować? A Walentynki tuż, tuż! Wstępem do romantycznego posiłku może być więc warzywna sałatka z dodatkiem lubczyku lub rozgrzewająca zupa krem również nim doprawiona. Idealnym daniem głównym będą małże, które dobrze komponują się w towarzystwie… sera topionego. – Kremowa konsystencja serka topionego sprawia, że świetnie sprawdza się nie tylko na kanapce, ale także jako dodatek do sosów oraz zagęszczacz zup, tzw. kremów. Dodatkowym walorem jest jego śmietankowy i lekki smak idealnie pasujący do dań podawanych zarówno na ciepło, jak i zimno. Pamiętajmy, aby wybrać serek o jednolitej gęstości i aksamitnym smaku np. serek topiony kremowy MSM Mońki – przekonuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

A więc, przez żołądek do serca! Możliwości dotarcia do serca ukochanej osoby jest wiele, jednak te najbardziej miłe i pyszne to właśnie te przygotowane w kuchni. Z okazji zbliżających się Walentynek proponujemy spróbować swoich sił przygotowując dla drugiej połówki wykwintne i romantyczne danie – małże w sosie pomidorowym z dodatkiem serka topionego!

Mule w sosie serowo pomidorowym

Składniki:

– ok. 1kg muli (mogą być mrożone)

– 200 ml białego wytrawnego wina

– 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki oliwy

– 3 szalotki

– 3 dojrzałe pomidory

– świeża bazylia

– pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego! 


Zdjęcia: Materiały prasowe