Inspirander

Strona główna / Święta i przyjęcia / Wielkanoc / Pomysły na wielkanocne śniadanie

Pomysły na wielkanocne śniadanie
 Święta i przyjęcia,

Pomysły na wielkanocne śniadanie

11 kwietnia, 2017

Święta już za rogiem! Podpowiadamy jakie potrawy warto przygotować na śniadanie wielkanocne, dla siebie i swoich bliskich. Zobacz nasze przepisy!

Wielkanoc to najstarsze, a jednocześnie najważniejsze święto chrześcijańskie. Polskim zwyczajem jest wspólne, uroczyste śniadanie wielkanocne. Rozpoczyna się ono złożeniem wzajemnych życzeń i dzieleniem święconką z koszyczka. Co powinno się znaleźć na stole wielkanocnym oprócz święconej zawartości? 

Jaja, zdecydowanie królują na polskich stołach. Są symbolem życia i odrodzenia.  Kiedyś barwiono pisanki na czerwono. Były symbolem serca i miłości, ale przede wszystkim początku nowego życia. Być może właśnie dlatego znajduje się na pierwszym miejscu wśród potraw wielkanocnych.

Kurczaczki w skorupkach 

Wielkanocne jajka faszerowane 

Co roku stajesz przed wyborem odpowiedniej sałatki? To nieodłączny element każdych świąt. Kolorowe, pyszne i smaczne – mogą stać się prawdziwą ozdobą stołu. Wielkanoc to dobry czas na eksperymenty. Warto zmodyfikować tradycyjną sałatkę jarzynową i pokusić się o nowe smaki. 

Sałatka ziemniaczana 

Sałatka jarzynowa z ryżem 

Żurek! Czy ktokolwiek wyobraża sobie Wielkanoc bez tej zupy na zakwasie? Oczywiście z białą kiełbasą i jajkiem. Jest to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Przepis na tę kwaśną i pożywną zupę przekazywany był z pokolenia na pokolenie. 

Żurek staropolski z białą kiełbasą 

Suto zastawiony stół nie obędzie się bez charakterystycznych dla Wielkanocy dodatków. Wiele z nich ma swoją symbolikę sięgającą najdawniejszych lat. Chleb symbolizuje dobrobyt i pomyślność. Wędliny, kiełbasy i szynki oznaczają zdrowie i dostatek materialny.  Chrzan natomiast jest symbolem siły fizycznej.

Jasny czy ciemny – jaki wybrać chleb? 

Domowe pasty i masła 

Pomidory z serem mozarella 

Chrzan domowy 

Mus z szynki w rzodkiewkach 

Ryby również powinny znaleźć się na stole, są doskonałą alternatywą dla mięs. Na rynku jest ich pełne bogactwo. Są wspaniałym źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego powinny zagościć w Twoim menu świątecznym.

Mały przegląd ryb 

Nie zapomnij o słodkościach! Wielkanoc nie kończy się na mazurkach, do wyboru masz babki, ciasta drożdżowe, serniki. Wykonane domowym sposobem smakują najlepiej! Są pysznym uczczeniem zakończenia Postu. Wypieki świąteczne nie muszą być nudne i przewidywalne, a możesz swoimi słodkościami zaskoczyć bliskich!  

Puszysta babka 

Babeczki wielkanocne 

Mini mazurki 

Wielkanocne gniazdka 

Warkocz z ciasta duńskiego 

Mazurek na drożdżowym stole 

Sprawdź także: 

Dania wielkanocne bez glutenu

Fakty i mity o jajkach 

Kuchenne sztuczki Anny Olson 

Rzeżucha 

Domowy chleb 


Opracowanie: Ilona Strzeszewska

Inne Artykuły: