Kanapka rybka
29 maja, 2018Z kolorowych kanapek pomysłowa mama może stworzyć różne kolorowe kompozycje, które zachęcą malucha do jedzenia. Zdrowe jedzenie może być pyszne, a jeśli chcecie przemycić w posiłkach więcej warzyw, zróbcie z nich coś zabawnego!
Składniki:
- kromka chleba,
- margaryna lub masło,
- serek o wybranym smaku,
- rzodkiewki,
- ogórek,
- odrobina czerwonej i żółtej papryki,
- szczypiorek.
Wykonanie:
- Kromkę chleba posmaruj masłem lub margaryną, a następnie – serkiem.
- Z boków kromki wytnij wgłębienia, tak, żeby powstał zarys ciała ryby i ogon.
- Z wyciętych kawałków ułóż płetwy.
- Szczypiorek potnij w paski i ozdób nim ogon ryby. Wystające końce można łatwo przyciąć nożyczkami.
- Rzodkiewki i ogórki pokrój w talarki. Układaj je na kanapce (zaczynając od ogona) rzędami tak, żeby następna warstwa nieco przykrywała poprzednią. Twoja rybka ma łuski!
- Z czerwonej papryki wytnij buzię, żółtą zaś pokrój w kostkę i ozdób nią płetwy.
Rybka jest gotowa!
Smacznego!