Inspirander

Strona główna / Święta i przyjęcia / Karnawał / FRANCUSKIE PALUCHY SEROWE W 3 KROKACH

FRANCUSKIE PALUCHY SEROWE W 3 KROKACH
 Karnawał,

FRANCUSKIE PALUCHY SEROWE W 3 KROKACH

26 stycznia, 2016

Chętnie organizujemy domówki dla przyjaciół i znajomych. Doskonale sprawdzą się poręczne przekąski typu finger food, które możemy jeść bez użycia sztućców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, świetną propozycją będą francuskie paluchy serowe, które przygotujemy w szybki i prosty sposób.

Ciasto francuskie to składnik, który zawsze powinien gościć w naszej lodówce. W kilkanaście minut można stworzyć z nim wytrawne dania, przekąski albo deser. Przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw jest bardzo trudne, ale w sklepach można zdobyć ciasto gotowe do pieczenia. W związku z tym nawet kulinarny amator będzie potrafił przygotować wyjątkowo pyszne francuskie paluchy serowe. – Aby danie nabrało bardziej wyrazistego smaku możemy przyrządzić je z dodatkiem sera żółtego. Wybierzmy taki, który nie straci swoich walorów podczas obróbki termicznej. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i też takie, które powinno się piec w określonej – nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Do paluchów francuskich najlepiej użyć sera żółtego Gouda, który po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak potrawy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. 

Pokazujemy jak krok po kroku przygotować tę smakowitą przekąskę. Będzie szybko, prosto, smacznie i bardzo francusko!

Bardzo francuskie paluchy serowe:

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskie                          
  • 1 jajko                                               
  • 100 g sera żółtego (na przykład Gouda MSM Mońki)   
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu                                  
  • papryka słodka w proszku            

Sposób przygotowania:

KROK 1:

Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

KROK 2:

Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

KROK 3:

Tak przygotowane ciasto pokroić  w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem  i papryką. Następnie piec w piekarniku w  temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

 

0 0 votes
Article Rating

Inne Artykuły: