Zaopatrzenie kuchni – zapasy na każdą okazję
11 września, 2008Zawsze powinnaś mieć w zapasie kilka podstawowych produktów. Porównaj swoje zapasy z naszą listą.
W lodówce:
Sery/nabiał:
ser żółty, biały, parmezan, feta, mozarella, serki owocowe, jogurty naturalne i owocowe, jaja, mleko, kefir, masło
Warzywa:
rzodkiewki, szczypiorek, cebula, pomidory, ogórki zielone i kiszone, papryka, sałata, kalarepa, brokuły, cukinia, kalafior, fasolka, groszek, marchew, seler, pory, pieczarki, cebula, czosnek, ziemniaki
Przyprawy:
chrzan, ketchup, majonez, musztarda, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu, pesto, suszone pomidory, jaja
Owoce:
jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany, mango, owoce sezonowe
Pieczywo:
hleb pełnoziarnisty, razowy, żytni, bagietka, grahamki, rogale, bułeczki z ziarnami, ciabata.
W zamrażarce:
mrożone warzywa i owoce, soki, chude mięso, drób, ryby, lody, mrożone jogurty
W spiżarce:
mąka pszenna, kukurydziana, dressingi do sałatek, masło orzechowe, różne gatunki makaronu, ryż biały, brązowy, kuskus, przyprawy, sos sojowy, sosy do spaghetti, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, ocet, cukier, miód, powidła, dżemy
Na oknie:
Załóż domowy ogródek na kuchennym parapecie – hoduj w doniczkach zioła i przyprawy – szałwię, bazylię, oregano, pietruszkę, majeranek, rzeżuchę i inne. Ziarna do zasadzenia kupisz w markecie.
Zioła i przyprawy:
bazylia, pieprz kajeński, curry, imbir, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek, świeży czosnek, koper
Puszki i konserwy:
oliwki, zielone chilli, różne rodzaje fasoli, czerwona papryka, tuńczyk, mleko skondensowane