Inspirander

Strona główna / Styl życia / Porady / Co jeść, jeśli masz koronawirusa?

 Porady

Co jeść, jeśli masz koronawirusa?

31 października, 2020

Jeśli chorujesz na koronawirusa, musisz dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość substancji odżywczych, które nie tylko dodadzą Ci energii, ale przede wszystkim wyeliminiują koronawirusa. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety możesz wzmocnić funkcjonowanie układu odpornościowego. Kluczowe jest zatem spożywanie pokarmów bogatych w cynk, żelazo, tłuszcze omega-3 oraz witaminę C. Jakie inne produkty powinieneś/powinnaś włączyć do swojej diety, jeżeli masz koronawirusa?

Co jeść, jeśli masz koronawirusa? Zasadowe pokarmy

Pamiętaj, że pH koronawirusa waha się od 5,5 do 8,5. Więc aby wyeliminować koronawirusa, musisz jeść bardziej zasadowe pokarmy, powyżej poziomu kwasu wirusa.

Należą do nich:

1. Banany i wapń – 9,9 pH

2. Żółta cytryna – 8,2 pH

3. Awokado – 15,6 pH

4. Czosnek – 13,2 pH

5. Mango – 8,7 pH

6. Mandarynki – 8,5 pH

7. Ananas – 12,7 pH

8. Rukiew wodna – 22,7 pH

9. Pomarańcze – 9,2 pH  

Co jeść, jeśli masz koronawirusa? Lekkostrawna dieta

Jeśli chorujesz na koronawirusa, powinieneś/powinnaś stosować lekkostrawną dietę. Twój organizm, wyczerpany walką z koronawirusem, nie powinien bowiem tracić cennej energii na zbyt długie trawienie. Unikaj nasion strączkowych oraz potraw z czerwonego mięsa. W celu wzmocnienia swojego organizmu podczas infekcji koronawirusem włącz do swojej diety pożywne ryby, drób i warzywa, które podane na ciepło rozgrzeją Twój organizm. 

Ryby, będące źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, wykazują silne działanie przeciwzapalne. Doskonałym remedium na koronawirusa będzie także drobiowy rosół, bogaty w witaminę B6. Wywar wzmocni Twoją odporność oraz przyspieszy proces powstawania nowych, zdrowych czerwonych krwinek. Z kolei brokuły, które zwierają błonnik, przeciwutleniacze oraz witaminy A, C i E, warto spożywać przygotowane na parze. Ugotowane brokuły tracą swoje cenne wartości odżywcze, dlatego przechodząc infekcję koronawirusem najlepiej unikać spożywania ich w tradycyjnej, ugotowanej postaci. 

Co jeść, jeśli masz koronawirusa? Odpowiednie nawodnienie organizmu

Zmagając się z infekcją koronawirusem, należy zadbać o odpowiednie nawilżenie organizmu oraz o nieustanne uzupełnianie płynów. Kiedy zmagasz się ze stanem chorobowym, a zwłaszcza z gorączką, tracisz elektrolity. Powinieneś/powinnaś więc pić często po kilka łyków wody z wysoką zawartością minerałów. Jeżeli masz koronawirusa, możesz także zastąpić dzienną dawkę płynów naparami ziołowymi, np. rumiankiem, owocami czarnego bzu, miętą, werbeną lub lipą. Wiele naparów łagodzi stany zapalne gardła, pomaga w odkrztuszaniu, działa napotnie, a nawet ułatwia zasypianie, więc z pewnością ulży chorym na koronawirusa.     

Koronawirus - objawy

Jeśli wykazujesz objawy wskazujące na zakażenie koronawirusem, koniecznie poddaj się samoizolacji oraz skonsultuj się z lekarzem!

Objawy zakażenia koronawirusem:

1. Swędzące gardło.

2. Suchość w gardle.

3. Suchy kaszel.

4. Wysoka temperatura.

5. Trudności w oddychaniu. 

6. Utrata zapachu i smaku. 

Inne Artykuły: