Mazurska kuchnia regionalna
Od ponad 20 lat dania serwowane przez Oberżę pod Psem przygotowywane są w myśl idei slow food. Niespieszne i świadome spożywanie potraw, tzw. mindful eating, stanowi świetną alternatywę dla nierzadko szkodliwej kultury fast food. Goście Oberży pod Psem mogą delektować się smakiem regionalnych mazurskich dań przyrządzonych z naturalnych, wartościowych i odżywczych produktów.
Ekologiczne składniki pochodzą z prywatnej uprawy właścicieli, Państwa Danuty i Krzysztofa Worobców lub zaprzyjaźnionych, lokalnych gospodarstw. Odwiedzając restaurację, trzeba koniecznie skosztować domowego chleba na zakwasie, tradycyjnych wędlin oraz mazurskich krowich, kozich i owczych serów. Wśród menu znajdują się także cenione przez klientów dania, takie jak mazurska kwaśnica, zupa kurkowa, rzadko spotykana koźlęcina, karkówka z dzika, wereszczaki (schab duszony w wywarze buraczanym) czy naleśniki z kajmakiem. A pierogi są najlepsze na świecie!
Po udanym pobycie w Oberży pod Psem miłośnicy serwowanej kuchni mogą także zabrać ze sobą do domu kawałek Mazur i zakupić regionalne wyroby – świeży chleb lub konfitury. O niepowtarzalnym charakterze tego miejsca świadczą niezliczone wyróżnienia, zwłaszcza rekomendacja zamieszczona w tegorocznym wydaniu Żółtego Przewodnika Gault&Millau – wydawnictwa znanego wśród foodies, niezwykle ceniących wartościową sztukę kulinarną.