Tawerna Dominikańska, Gdańsk
Ostatnia z propozycji to Tawerna Dominikańska, która może śmiało zostać ogłoszona jedną z najpopularniejszych restauracji rybnych w Trójmieście. Słowo klucz? Oczywiście wszechobecna, dostępna w najróżniejszych formach, pozyskiwana bezpośrednio od rybaków, świeża, bałtycka ryba. Położona w samym centrum gdańskiej starówki Tawerna Dominikańska zachęca swoich klientów do skorzystania z letniego tarasu, z którego roztacza się imponujący widok na Polską Filharmonię Bałtycką, rzekę Motławę oraz statki, nieustannie przybijające do nadbrzeża. Restauracja serwuje doskonałe dania pomorskiej kuchni regionalnej – pikantną zupę rybną, kartoflankę z łososiem, tatara z łososia, opiekanego śledzia w zalewie gdańskiej, chrusty śledziowe smażone na smalcu lub bałtyckiego łososia zapiekanego w porach.
Jeśli zafascynowała Was Magda Gessler oraz jej niewątpliwy wkład w propagowanie polskiej kuchni regionalnej, koniecznie odwiedźcie rekomendowane przez nią restauracje! Warto sięgnąć również po książkę kulinarną „Smaczna Polska. Kulinarny przewodnik regionalny”, w której restauratorka przybliża czytelnikom przepisy, wykorzystujące przysmaki charakterystyczne dla poszczególnych zakątków kraju.