SKŁADNIKI na 2 litry:
2 nieobrane gorzkie pomarańcze
2 nieobrane grejpfruty
sok z 2 cytryn
1 1/2 kg cukru (my wolimy cukier trzcinowy lub inny zamiennik)
1 1/2 litry wody
60 ml Campari
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARMELADY Z POMARAŃCZY:
Obierz pomarańcze i grejpfruty.
Podziel, wytnij i odrzuć białą warstwę, zachowaj skórki.
Przetrzyj owoce przez sito i wyrzuć miąższ. Możesz wykorzystać wyciskarkę do cytrusów.
Połowę skórki pokroić w bardzo cienkie paski (reszta nie będzie potrzebna).
Włóż cały sok, w tym sok z cytryny, do dużego rondla ze skórką i wodą.
Przykryj i zagotuj wszystko na średnim ogniu.
Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez dwie godziny.
Dodaj cukier i Campari i wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 45-60 minut.
Mieszaj często, gdy dżem z pomarańczy będzie rósł w garnku podczas gotowania.
Zanurz i wyciągnij drewnianą łyżkę i delikatnie przesuń palcem wzdłuż tylnej części łyżki. Jeśli odcisk palca pozostaje widoczny, smakołyk jest gotowy. Jeśli nie, gotuj przez kolejne pięć do sześciu minut, od czasu do czasu mieszając i powtórz test.
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 5-8 minut, a następnie usuń pianę z powierzchni.
Sterylizuj słoiki i pokrywki. Słoiki wstawić do wrzącej wody na 10 minut, a przykrywki na 5 minut, następnie napełnić i przykręcić pokrywki.
Przelej dżem do słoików i szczelnie zamknij. Marmolada z pomarańczy zgęstnieje po ostygnięciu i będzie przechowywana nieotwarta w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Otwarte słoiki trzymaj w lodówce przez siedem do dziesięciu dni.