W trosce o system odpornościowy powinniśmy dodać do diety tak zwane pokarmy ostre, do których zaliczamy: chili, chrzan, cynamon, czosnek, imbir czy pieprz. Jak podkreśla ekspertka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – Pani Monika Dziemidowicz – ich spożywanie, szczególnie na surowo, pozytywnie wpływa na odnowę błon śluzowych układu oddechowego.
Odpowiednio przemyślana dieta obfita w witaminy A, C i E, bogate są w liczne antyoksydanty wzmocni naszą odporność.
Najwięcej witaminy A znajduje się w marchwi, batatach, dyni, szpinaku, sałacie, melonie, czy czerwonej papryce, witaminy C w czerwonej papryce, pomarańczy, papai, brukselkach, szpinaku, czarnej porzeczce czy kiwi, zaś witaminy E w ziarnach słonecznika, migdałach, szpinaku, oleju słonecznikowym, jagodach, papryce czerwonej lub orzechach laskowych. Lekkostrawna, kolorowa sałatka, obiad bogaty w gotowane warzywa lub świeżo wyciskany sok nie tylko wzmocnią naszą odporność, ale przyczynią się również do utrzymania odpowiedniej masy ciała i wpłyną pozytywnie na poziomy cholesterolu i cukru.
Pani Agata Kuc – dietetyk z warszawskiej Pracowni Dietetycznej HEVA zaleca, aby do codziennej diety zawitały ponadto kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne (niesłodzone), gdyż stanowią one źródło bakterii pomagających utrzymać równowagę flory bakteryjnej w jelitach oraz uszczelniają ściany nabłonka jelitowego co finalnie zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji chorobotwórczych do krwiobiegu.
Dla zwolenników suplementów diety algi morskie w postaci chlorelli i spiruliny wpłyną pozytywnie na wzrost odporności organizmu. Algi morskie są przykładem „superfoods”, czyli produktów najbogatszych w antyoksydanty, minerały, witaminy oraz liczne rzadziej spotykane substancje prozdrowotne.