Jak urządzić małą kuchnię?
15 marca, 2017Z jednej strony przytulna, gdzie zawsze można mieć wszystko na wyciągniecie ręki, z drugiej strony ograniczona niewielką powierzchnią. Jak urządzić funkcjonalnie małą przestrzeń, aby kuchnia była przyjazna i ergonomiczna?
Organizowanie miejsca w kuchni o małej powierzchni oznacza takie jej zagospodarowanie, aby wszystko było uporządkowane i znajdowało się w zasięgu ręki. Umożliwiają to niestandardowe, ale funkcjonalne rozwiązania. Jednym z nich mogą być mechanizmy podblatowe, na przykład cookingAGENT z oferty PEKA, które sprytnie ukryte w szafkach pozwalają zaoszczędzić powierzchnię, ułatwiają przygotowywanie posiłków i zapewniają miejsce do ich spożywania. Mechanizmy zostały tak zaprojektowane, aby zajmować jak najmniej przestrzeni. Wysuwamy je z szafki tylko wtedy gdy są potrzebne.
W małej kuchni nie należy przesadzać z nadmierną aranżacją mebli, tutaj maksyma „im mniej tym lepiej” sprawdza się w największym stopniu, nie tylko ze względów estetycznych. Niewielka powierzchnia wymusza oszczędność w projektowaniu. Usuwanie zbędnych elementów jest konieczne przede wszystkim po to, aby wygospodarować jak największą powierzchnię roboczą. Optymalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie wysokiej zabudowy. W tym wypadku świetnie się sprawdzają wąskie systemy. Wysokie i bardzo pakowne szafki pomieszczą sporą ilość produktów, które można łatwo uporządkować i mieć do nich zawsze szybki dostęp.
Doskonałym pomysłem, który gwarantuje zagospodarowanie miejsca są szafki narożne. Składające się i obracające wewnątrz fronty nie zajmują miejsca i nie zaburzają ergonomii powierzchni niewielkich kuchni.
Kolejnym praktycznym rozwiązaniem dla małej kuchni są systemy relingowe, w których miejsce znajdą drobne akcesoria kuchenne, a nawet tablet. Uporządkowane drobiazgi zawieszone w jednej linii nie tylko zapewnią ergonomię w kuchni, ale również mogą być jej ozdobą.
Niezależnie od tego, czy mamy małą czy dużą kuchnię, potrzebujemy sposobu na praktyczne przechowywanie sztućców i innych przyborów kuchennych. Dobrze zorganizowana szuflada zapewnia utrzymanie wszystkich sztućców i akcesoriów na miejscu.
W małej kuchni problematyczna może okazać się kwestia związana z odpadami. Rozwiązaniem będzie tu takie zaaranżowanie szafek podblatowych, w których znajdzie się miejsce np. na zestaw pojemników wstawianych do szuflady. Ze względu na ograniczoną powierzchnię kosz nie powinien zajmować zbyt wiele miejsca.
Mała kuchnia jest wymagająca dla projektanta, jednak dzięki dobremu pomysłowi może okazać się nie tylko ergonomiczna, ale i piękna. Jedno jest pewne – w tym przypadku kreatywne rozwiązania są szczególnie istotne, muszą bowiem na niedużej przestrzeni zapewnić wszystkie funkcje dużego pomieszczenia.