Jak udekorować stół?
15 października, 2009Zaprosiłaś na wieczór gości, przygotowałaś swoje popisowe potrawy. Wysprzątałaś całe mieszkanie, nastawiłaś nastrojową muzykę, założyłaś ulubioną sukienkę. W ferworze przygotowań łatwo zapomnieć o najważniejszym, czyli pięknie ozdobionym stole.
Potrawy, które podasz na stół wymagają odpowiedniej oprawy. Dekorując stół, trzymaj się zasady – mniej znaczy więcej. Wymyślne bibeloty, okazałe bukiety kwiatów, ciężkie kandelabry wyglądają elegancko i okazale na stole weselnym. Domowe przyjęcie dla garstki znajomych to o wiele skromniejsza uroczystość i nie warto przesadzać ze zdobieniami. Jest jednak kilka rzeczy, które obowiązkowo musisz uwzględnić, by stworzyć gustowną aranżację.
1.Obrus – nie musi być długi i rozłożysty jak w pięciogwiazdkowej restauracji. Jego rozmiar powinien być dostosowany do wielkości stołu. Jeśli masz zamiar posadzić gości przy mniejszym stole lub ławie kawowej wystarczy, że na blat położysz bieżnik. W jednym tylko przypadku możesz zrezygnować z nakrycia – jeśli twój stół ma piękny, drewniany blat, którego nie warto zakrywać. Pamiętaj unikaj obrusów plastikowych i papierowych, są praktyczne, ale kompletnie pozbawione elegancji.
2. Świece – nie tak nie buduje dobrego nastroju jak piękne świece. Ta, którą ustawisz na stole powinna być minimalistyczna. Najlepiej sprawdzi się gruba, jasna w szklanym kloszu. Koniecznie wybierzesz świecę z naturalnego wosku, nie zadymi całego pomieszczenia. Zrezygnuj ze świec zapachowych – są dobre do aromaterapii, lecz w czasie przyjęcia ważniejszy jest aromat jedzenia. W wersji minimalistycznej możesz wybrać małe świeczki tzw. tea-lighty umieszczone w drobnych szklanych kloszach.
3.Karafka na wodę – na elegancko nakrytym stole nie powinny się znaleźć żadne plastikowe lub szklane butelki (oprócz odkorkowanej butelki wina). Wodę podawaj w karafce lub szklanym dzbanku. Do środka możesz dodać kilka plasterków cytryny, pomarańczy, gałązki mięty i kilka kostek lodu – będzie wyglądać i smakować o wiele lepiej. Soki, piwo i inne napoje postaw na osobnym stoliku lub na barku.
4.Kwiaty – nawet jeśli nie masz dużo miejsca na stole, by ustawić pękaty wazon z pięknym bukietem, nie rezygnuj z tej ozdoby. Kwiaty wprowadzają element świeżości i elegancji, są więc niezastąpione. Wybierz skromny bukiet bez zbędnych zdobień – kilka róż, tulipanów lub goździków i włóż je do prostego wazonu z przezroczystego szkła. Efekt będzie spektakularny. Zwróć uwagę, by zachować spójność form – jeśli postawiłaś okrągłą karafkę lub dzbanek na wodę, wazon powinien mieć podobny kształt i wielkość.
5.Kieliszki szklanki – najlepiej będą się prezentować proste formy i przezroczyste szkło. Nadmiar kolorów, zdobień i form nie jest wskazany, gdy chcesz stworzyć przejrzystą, nowoczesną i elegancką aranżację. Ciężkie kielichy i mosiężne świeczniki pasują do stylizowanego wnętrza. W domowym zaciszu warto postawić na klasyczny minimalizm.
6. Pamiętaj o drobnych i ważnych szczegółach – pieczywo podawaj w plecionym koszyku. Jeszcze przed pojawieniem się gości otwórz butelkę wina i postaw na stole. Nie zapomnij o papierowych serwetkach. Nie mieszaj zbytnio kolorów, wybierz jeden i postaraj się, by obrus, kwiaty i serwetki miały podobne barwy (mogą się różnić odcieniami).
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?