Na początek wystarczy taki post stosować 1-2 razy w tygodniu, kolejny poziom to 24 godziny bez jedzenia, zaś dla najbardziej zaawansowanych – 36 godzin głodówki.
Posiłki, które będziemy spożywać w ciągu dnia powinny być zgodne z zasadami zdrowego żywienia, muszą być bogate w białko, które jest ważnym budulcem dla naszych komórek. Ponadto wysokobiałkowe jedzenie lepiej nasyca i dłużej się trawi. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś słodkiego.
Pamiętajmy, że rezygnacja z jedzenia nie jest tożsama z rezygnacją z picia. Wręcz przeciwnie, w czasie głodówki należy spożywać dużą ilość wody. Odwodniony organizm zwalnia procesy detoksykacji (a na nim nam bardzo zależy), obniża sprawność mięśni i źle wpływa na wygląd skóry.
Głodówka to stres dla organizmu, dlatego warto się nie przejmować dyskomfortem, który może nam w tym czasie towarzyszyć. Jednak jeśli w czasie postu występuje ból żołądka, zawroty głowy, duże osłabienie, należy z niego zrezygnować.