Dobre pomysły dla zajętych rodziców
11 września, 2008Brak czasu? W kuchni to nie problem! Rady dla zajętych rodziców
Wypróbuj prostych rad, które pomogą Ci spędzać mniej czasu w kuchni, a więcej z rodziną, a jednocześnie serwować zdrowe, smaczne posiłki. Spraw, by czas posiłków był wspólnie z rodziną spędzoną chwilą w ciągu dnia. Aby usiąść razem przy stole, nie musisz czekać na okazję czy szykować wykwintnego posiłku. To nie ma znaczenia, bo jedzenie jest tylko pretekstem do spotkania i warto na nie znaleźć czas przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jeśli i to się nie uda, zasiądźcie przynajmniej do rodzinnego deseru!
DOBRY POMYSŁ:
Łącz gotowanie produktów, oszczędzając czas.
W jednym koszyczku/sitku do gotowania na parze możesz przygotować różne warzywa – marchew, kalarepę, fasolkę szparagową, ziemniaki – a do tego na przykład filety z soli – po 20 minutach zdrowy obiad gotowy!
Łącz różne produkty, łam stereotypy.
Ważne, by posiłek zawierał wszystko, co potrzebne dla zdrowia. Możesz np. podać zupę, kanapki, świeże owoce i szklankę mleka zamiast tradycyjnego obiadu z 3 dań. 3 przepisy na niestereotypowe, szybkie i zdrowe co nieco:
- ser cheddar z jabłkami na chlebie z cynamonem i rodzynkami;
- stek z sera i pomidora na chlebie owsianym;
- dowolna zupa z odrobiną sera – poprawia głębię smaku i podnosi zawartość wapnia.
Marynuj mięso
Rano potrzebujesz na to 2-3 minuty: umyj piersi kurczaka i pokrój na małe kawałki, włóż do naczynia, skrop obficie sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj 2-3 zgniecione ząbki czosnku, posyp ziołami prowansalskimi i wstaw do lodówki.
Po powrocie z pracy kolejne 2 minuty: wrzuć mięso na patelnię – niech się smaży około 15-20 minut, co jakiś czas musisz je tylko wymieszać. W tym czasie możesz przygotować surówkę, wstawić ryż i nakryć razem z dzieckiem stół do wspólnego posiłku.
Marynowane mięsa są pyszne, soczyste i kruche. Potrzebne jest mniej czasu, by je usmażyć, upiec czy udusić. Jeśli chcesz, możesz przygotować kilka porcji dowolnego chudego mięsa w marynacie i zamrozić w specjalnych woreczkach. W każdej chwili możesz je rozmrozić i przyrządzić w wybrany sposób.
Korzystaj z łatwych do przyrządzania produktów
Wśród zapasów zawsze miej produkty, z których w parę minut przygotujesz posiłki. Mogą to być pierogi z owocami lub serem, ryba w panierce, fasolka po bretońsku, mrożone warzywa, jak np. leczo czy mieszanka chińska, makarony, pesto i sosy do spaghetti, spody do pizzy, musli, rodzynki, orzechy, migdaly, pestki dyni i słonecznika itp.
Gotuj łatwo, szybko i przyjemnie
Korzystaj z garnków lub sitek/koszyczków przeznaczonych do gotowania na parze, by ugotować ziemniaki i warzywa. Są miękkie już po około 10 minutach, zachowują jędrność, kolor i oryginalny smak. A przede wszystkim – są bardzo zdrowe. Na parze możesz tez przygotować rybę. Dla smaku, możesz skropić ją cytryną i sosem sojowym lub posypać chilli.
Gotując, myśl o zapasach
Zawsze szykuj większe – na najbliższy posiłek i przy okazji – na zapas. Wiele potraw możesz zamrozić w specjalnych woreczkach, np. sos do spaghetti, pizzę czy mięso. Dodatkową porcję makaronu możesz podać nazajutrz z sosem lub wymieszać z oliwą z oliwek oraz tartym serem i podać na kolację.