Przeciwutleniacze w żywności
Witamina C zawsze będzie na szczycie listy pomocników w zapobieganiu przeziębieniom i chorobom wirusowym, ale przeciwutleniacze mogą również stanowić nieocenione wsparcie dla układu odpornościowego. Wraz z nimi umiera mniej komórek i pojawia się więcej białych krwinek (zwalczają infekcje), co jest kluczem do skutecznego ataku na szkodliwe bakterie.
Przeciwutleniacze odgrywają także kluczową rolę w naprawie uszkodzonego DNA i uruchamianiu procesów regeneracyjnych w organizmie. Jeśli wolne rodniki przyczyniają się do reakcji zapalnych w komórkach, wówczas przeciwutleniacze neutralizują je i zmniejszają stan zapalny.
Głównym źródłem przeciwutleniaczy jest jedzenie, dlatego zalecamy dodanie jagód, ciemnej czekolady, karczochów, kawy, fasoli, zielonej herbaty, jabłek, pomidorów, zielonych warzyw i tłustych ryb do listy zakupów.