TRZY HOTELE, KTÓRE WARTO ODWIEDZIĆ
12 listopada, 2018Miejsca, w których króluje la dolce vita
Samo znalezienie bardzo dobrego hotelu włoskiego nie dostarcza aż tak dużych emocji. Dobrze jest jeśli hotel oferuje coś więcej. Odczuwanie wszystkim zmysłami otaczającej rzeczywistości. Wygrzewanie sie na słońcu w Puglii z kieliszkiem primitivo; delektowanie się świeżą focaccią w Ligurii;pławienie się w basenie nad brzegiem jeziora Como – przy tym korzystając z włoskiej obsługi na najwyższym poziomie. Dodatkowo delektowanie się tym wszystkim w stroju kąpielowym, na leżaku, nad brzegiem basenu. To się nazywa idealny hotel, w którym świat też wydaje się idealny.
Oto trzy wyselekcjonowane hotele INSPIRANDERA, w których koniecznie zatrzymaj się będąc we Włoszech
GRAND HOTEL TREMEZZO, JEZIORO COMO
Nad jeziorem Como era Belle Epoque nigdy się nie skończyła. Dowodem na to jest wszechpanujące złoto w Grand Hotelu Tremezzo. Hotel Tremezzo położony jest obok egzotycznych ogrodów botanicznych, w willi Carlotta. Jest z niego widok na basen, na jezioro oraz na miejscowość Bellagio. Możesz wymeldować się w dowolnym momencie, ale prawdopodobnie nigdy nie będziesz chciał/a stąd odjechać.
Otwarty w 1910 r i odnowiony w 2014 r., w Tremezzo można poczuć ducha Wielkiego Swiata z dawnych czasów. Wystarczy spojrzeć na architekturę budynków w stylu Art Deco i można sobie wyobrazić, siedzących tu dżentelmenów z różnych zakątków Europy, jak korzystali z uroków tego miejsca, zanim kontynent pogrążył się w wojnach. To były czasy kiedy hotel przeżywał szczyt popularności. Był wówczas regularnie odwiedzany przez Grete Garbo, która w 1932 roku nadała mu dostojną nazwę Grand Hotelu.
Jeśli znuży Cię widok (choć trudno to sobie wyobrazić) lub zapach magnolii i azalii rozpościerających się na powierzchni pięciu akrów, wybierz się do jednej z pięciu restauracji, a w szczególności do tej z tarasem, z widokiem na jezioro, który aż do końca swoich dni, tj. do 2017 roku nadzorowal legendarny w Lombardii szef kuchni, Gualtiero Marchesi. A jeśli pragniesz jeszcze coś przeżyć, wypróbuj jedną z dwóch łodzi hotelowych.
BELMOND HOTEL SPLENDIDO, PORTOFINO
Splendido przeżywał swoje lata świetności od 1902 roku i w czasie złotego wieku wielkich hoteli. Wznoszący się nad portem Portofino niczym drapieżny ptak, ośrodek dosłownie rozwija przy wejściu czerwony dywan, zapraszając do środka. Być może powraca wspomnieniami do czasów gdy bywali tutaj sławni goście – RichardBurtonem i Elizabeth Taylor, Marlon Brando, a także Sir. Winston Churchill.
Lokalizacja hotelu jest jedną z największych atrakcji – widok stąd na port jest oszałamiający. Podziwiaj go z basenu popijając negroni. Prawdopodobnie będziesz w stanie dostrzec stąd Belmond oraz plaże Splendido Mare. Jeździ stąd regularnie autobus, który zawiezie Cię prosto na plażę, gdzie możesz korzystać ze spacerów i odpocząć nad brzegiem morza.
Ten dawny klasztor benedyktyński pochodzi z XVI wieku; odwiedzający go współcześni koneserzy piękna mają do wyboru 64 pokoje oraz dodatkowo nowoczesne apartamenty, koktajl bar, pizze na basenie i restauracje gdzie szefem kuchni jest Roberto Villa’s oferujący owoce morza Chuflay, świeże ryby łowione w stylu liguryjskim, a także turbot, miecznika i lokalne krewetki.
L’ANDANA, TOSKANIA – najlepsze hotele
Ta dawna posiadłość wiejska, należąca do Rodu Medici, znajdująca się pomiędzy Pizą a Florencją, jest uosobieniem toskańskiego splendoru. L’Andana będzie Ci odpowiadala, niezależnie od tego, czy przyjeżdżasz z dziećmi czy jesteś w czasie podróży poślubnej. Dysponując zaledwie 20 pokojami i 13 apartamentami, hotel pozwala zachować intymność. Oznacza to, że personel zatroszczy się o Ciebie osobiście i z dyskrecją, z atencją będzie Ci towarzyszył przy różnego rodzaju zajęciach i atrakcjach jakie oferuje hotel, od lekcji gotowania po jazdę konną, nordic walking, pilates, a nawet obóz treningowy fitness.
Sam hotel mieści się w dwóch budynkach, Villa i Fattoria, które zostały niedawno odnowione przez mediolańskiego architekta wnętrz MaestroEttore Mocchetti. Szef kuchni, Enrico Bartolini, nadzorujący restauracją La Villa oferuje prawdziwą, domową kuchnię toskańską, świeży makaron garganelli z czerwoną barwą i lokalne pomidory. Na pewno warto wybrać się do niedawno nagrodzonej gwiazdką Michelin La Trattoria Enrico Bartolini, położonej w starym spichlerzu. Do wyboru jest tutaj 600 win, w tym te z sąsiedniej winnicy Tenuta La Badiola. Na terenie hotelu znajdują się ogrodki owocowo-warzywne, z których produkty używane są do eksperymentowania i tworzenia nowych toskańskich potraw, od ravioli z homarem po pieczonego gołębia.
Opracowanie: Monika Żukiewicz