Zupa z dyni na bazie mleka
14 lipca, 2009Podana z pieczywem czosnkowym zupa z dyni świetnie rozgrzeje i doda energii nie tylko w chłodne dni.
Składniki:
- 1 kg obranej ze skórki i miąższu dyni,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 litr półtłustego mleka,
- sól oraz biały pieprz,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Wykonanie:
Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć do niej pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż dynia bedzie miękka). Za pomocą blendera utrzyj zawartość garnka na gładką masę. Dodaj mleko i gotuj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz do zupy dodać również łyżeczkę miodu.
Propozycje podania:
Podawaj zupę dyniową z grzankami czosnkowymi lub prażonymi na patelni pestkami z dyni.
Zobacz również: