Zupa pomidorowa
14 lipca, 2009Zupa pomidorowa smakuje o każdej porze roku. Lekka, orzeźwiająca i dodająca witalności może być zarówno pomysłem na obiad, jak i pyszną przekąskę o każdej porze dnia.
Składniki:
- 450 ml rosołu warzywnego,
- ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta chili,
- 1 łyżeczka mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- sól i pi pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut. Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę.
Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.
Dobry pomysł: zupę pomidorową możesz podawać w wersji wegetariańskiej (wówczas ugotuj ją według powyższego przepisu) lub na wywarze mięsnym. Idealnie będzie smakować, jeśli wywar warzywny zastąpisz wywarem ze skrzydełek kurczaka.
Wypróbuj również: