Zupa krem ze szparagów
22 lipca, 2009Podstawowym składnikiem zupy są oczywiście szparagi, ale nie to piękne jędrne łodygi tylko pozostałości po ich obieraniu i oczyszczaniu, czyli skórki i zdrewniałe końcówki łodyg.
Składniki:
resztki z oczyszczania 0,5 kg szparagów
0,5 kg ziemniaków
0,1 kg pora
0,5 l mleka
0,5 l śmietany 36%
sól
biały pieprz do smaku
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Niezależnie czy mamy pozostałości z białych czy zielonych szparagów zupę robimy tak samo. Ważne jest, aby nie robić jednej zupy z dwóch rodzajów szparagów.
Do gorącego masła wrzucić masło, zeszklić na nim obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, pora oraz posiekane resztki szparagów. Gdy całość lekko się zeszkli zalać mlekiem i śmietaną. Zagotować. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjąć łyżką cedzakową wszystkie składniki i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu połączyć przecier z wywarem i zagotować. Rozgotowane ziemniaki doskonale zagęszczą nam zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli masz dwa rodzaje szparagów, po prostu zrób zupę w dwóch garnkach postępuję identycznie przy robieniu każdej z nich.
Jeżeli chcesz uzyskać taki sam efekt jak na zdjęciu, musisz wlewać obie zupy jednocześnie.
Zupę możesz posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym.
19.06.2009