Zupa krem z krewetkami i koprem
28 marca, 2017Gdy senna przyroda budzi się do życia, a poranne przymrozki ustępują miejsca śpiewom ptaków, wiadomo, że wiosna już do nas zawitała! Z nową porą roku powraca optymistyczna aura i więcej chęci do życia. To również czas zmian w kuchni, kiedy zaczynamy sięgać po lekkie, kolorowe menu. Słoneczna i aromatyczna zupa krem z dodatkiem egzotycznych akcentów i aromatycznego koperku to propozycja dla wszystkich spragnionych wiosennych smaków!
Składniki:
1 opakowanie zupy krem z czerwonych warzyw (np. Proste Historie)
2 czubate łyżki masła
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
4 kromki chleba pszennego
220 g krewetek koktajlowych
200 ml białego wina
kilka gałązek kopru
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Zupę krem z czerwonych warzyw wsyp do ok. 600 ml gotującego się bulionu. Gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę lekko przestudź, a następnie zmiksuj i dopraw przyprawą z koperkiem dołączoną do opakowania.
Pokrój kromki chleba w kostkę, zarumień na patelni do uzyskania złotego koloru, przełóż na talerz.
Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj posiekane ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę chilli i krewetki. Smaż przez 2 minuty na dużym ogniu, podlej białym winem i duś przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, posyp posiekanym koprem i wymieszaj zawartość patelni z przygotowaną zupą krem.
Krótko zagotuj i serwuj z grzankami.
Smacznego!