Zupa krem z cukinii
14 lipca, 2009To bardzo delikatna i wykwintna w smaku zupa. Niektórzy wolą ją na zimno (jako chłodnik), inni na ciepło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama!
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 2 szklanki rosołu z kurczaka lub warzywnego,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- łyżeczka curry,
- sól i biały pieprz do smaku.
Wykonanie:
Podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Dolej do cebuli i czosnku szklankę rosołu, wrzuć cukinię i gotuj całość przez około 10 minut. Za pomocą blendera utrzyj zawartość garnka na gładką masę. Dodaj resztę rosołu, mleczko kokosowe, przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
Dobry pomysł:
Podawaj zupę z grzankami czosnkowymi, prażonymi migdałami bądź pieczywem posmarowanym masłem ziołowym.
Zobacz też: