Zupa krem z avocado
28 lipca, 2016To świetny pomysł na kremowy letni chłodnik. Jeśli dodasz do niego pomidory i świeże zioła, otrzymasz fantastyczną, orzeźwiającą letnią zupę
Składniki:
Na 4 porcje:
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 1 dojrzałe avocado,
- Sok z jednej cytryny,
- 1 szklanka wody,
- sól, pieprz,
- kilka liści świeżej, chrupiącej sałaty,
- zioła (koperek, pietruszka, szczypiorek, świeża kolendra) według uznania.
Wykonanie:
Zmiksuj razem jogurt, avocado i sok z cytryny na gładką masę. Dodaj wodę oraz przyprawy. Podawaj zupę z kawałkami sałaty oraz pomidorkami koktajlowymi. Udekoruj zupę ziołami według uznania.
Dobry pomysł: zanim podasz zupę, schłodź ją w lodówce przez 10 – 15 minut. Jeśli schłodzisz zupę zbyt mocno – utraci ona swój niepowtarzalny smak.