Zupa grzybowa z ziemniakami
25 września, 2009Domowa zupa grzybowa to świetny pomysł na danie obiadowe przez cały rok, szczególnie na jesień, kiedy mamy dostęp do świeżych grzybów.
Składniki:
- 1/2 kg świeżych grzybów lub 30 dag suszonych;
- 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowa),
- 1 nieduża cebula,
- 1 łyżka masła,
- warzywa: marchew, zielona pietruszka, 2 średnie ziemniaki;
- kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 litry wody,
- sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie:
Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój w paseczki. Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, namocz je przed gotowaniem na 1,5 godziny.
Wodę zagotuj w garnku, rozpuść w niej kostki rosołowe i wrzuć pokrojoną w plasterki marchew. Gotuj przez ok. 5 min. Następnie wrzuć do garnka grzyby. Gotuj całość przez ok. 15 minut. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę i podsmaż na maśle na patelni. Obierz i pokrój również ziemniaki.
Cebulę i ziemniaki wrzuć do garnka i gotuj całość pod przykryciem do momentu aż ziemniaki będą gotowe. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka posiekaną pietruszkę.
Zupę podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Dobry pomysł:
Ugotuj zupę w taki sam sposób, ale bez dodatku ziemniaków, zamiast nich ugotuj osobno łazanki. Podawaj razem.