Zupa borowikowa w dwóch kolorach
8 grudnia, 2009Instagram/ @orderfig
Jeśli szukasz pomysłu na odświętne podanie zupy borowikowej, ten przepis jest w sam raz dla ciebie.
Czas przygotowania: 60 min, porcja na 4 os.
Składniki:
- 1 marchewka,
- ½ selera,
- 1 pietruszka,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g kurczaka,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 1-2 torebki Zupy borowikowej KNORR,
- 2 łyżki stołowe koniaku lub brandy,
- 100ml gęstej śmietany,
- groszek ptysiowy
Wykonanie:
Zalej warzywa i porcję rosołową około litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, a następnie dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka czarnego pieprzu). Gotuj całość około 60 minut aż wywar nabierze aromatu i smaku.
Zależnie od ilości bulionu, do tak powstałego wywaru dodaj jedną lub dwie torebki Zupy borowikowej KNORR, całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę pogotuj, aby alkohol odparował.
Podziel gotową zupę na dwie części i do jednej części dodaj śmietanę, drugą część pozostaw tak jak jest.
Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się aby zupy się nie wymieszały ze sobą. Podawaj danie posypane groszkiem ptysiowym.
Zobacz również: