Ziemniaczane babeczki z pieczarkowym nadzieniem
30 marca, 2009Apetyczne babeczki, które widać na zdjęciu, tylko wyglądają jak ulubiony przysmak domowników! W rzeczywistości zostały one zrobione z ziemniaków i pieczarek, a ozdobione serkiem śmietankowym. To pomysł idealny na Prima Aprilis!
Składniki:
na 8 porcji babeczek potrzebujesz:
- ½ kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki mąki,
- sól, pieprz, inne przyprawy według uznania,
- 20 dag pieczarek,
- serek śmietankowy,
- odrobina czerwonej papryki do ozdabiania babeczek,
- foremki do zapiekania muffinów ,
- papierowe osłonki do babeczek (można je zastąpić kawałkami papieru do pieczenia).
Wykonanie:
1. Utrzyj ziemniaki na tarce na „wiórki".
2. Wyciśnij z masy ziemniaczanej nadmiar soku.
3. Dodaj jajo i przyprawy, a następnie mąkę. Wymieszaj.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 170 st. C.
5. Do foremek włóż papierowe osłonki do muffinów. Możesz je również stworzyć „na poczekaniu" z papieru do pieczenia (pamiętaj tylko, by poucinać wystające papierowe brzegi, inaczej zaczną się przypalać).
6. Teraz napełniaj foremki masą ziemniaczaną – ok. ¾ łyżki na jedną porcję. Rozprowadź masę w foremce tak, żeby powstał kształt miseczki.
7. Wstaw całość do piekarnika na ok. 10 min.
8. W czasie, gdy ziemniaki się zapiekają, usmaż na patelni pokrojone pieczarki. Wyjmij z piekarnika formy z ziemniakami i napełnij każde z wgłębień pieczarkami. Na wierzchach babeczek rozprowadź jeszcze odrobinę startych ziemniaków. Wstaw całość do piekarnika na jeszcze ok. 15 min, aż babeczki się zapieką i zarumienią.
Gotowe babeczki możesz udekorować serkiem śmietankowym lub podawać je ze śmietaną.