Zielone szparagi z wędzonym łososiem i sałatą
28 lipca, 2009Nie masz pomysłu na szparagi? Wypróbuj nasz przepis. To pyszna prosta w wykonaniu przekąska na każdą okazję.
Składniki:
0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)
Do gotowania:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
200 g wędzonego łososia;
½ cytryny;
50 g oliwa z oliwek;
1 główka sałaty zielonej, karbowanej Lollo Bionda;
kilka gałązek natki lub koperku do dekoracji.
Wykonanie:
Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób.
Sałata wypłucz trzykrotnie w dużej ilości zimnej wody. Sałatę trzeba osuszyć i porozrywać na liście.
Teraz każdy z liści porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na talerzach.
Plaster łososia złóż na pół a następnie zwiń, gdy postawisz zwinięty plaster w pionie, rozłoży się on prawie jak róża.
Takie róże wkomponuj w talerz, a miedzy nie włóż łodygi szparagów.
Całość można skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
19.06.2009