Jak parzyć zieloną herbatę?
Parzenie zielonej herbaty wymaga pewnej wiedzy. Przede wszystkim nigdy nie zalewaj jej wrzątkiem, tylko odczekaj po zagotowaniu wody minimum 5 minut. Średnia temperatura wody 70 stopni.
Jeśli chcesz żeby zielona herbata podziałała na ciebie pobudzająco parz ją 2 – 3 minuty. Gdy zaś pragniesz odprężenia przedłuż ten czas do nawet 8 minut.
Napar przygotuj w imbryczku, a następnie przelej do innego naczynia, dzięki czemu unikniesz gorzkawego posmaku.
Liście zielonej herbaty można zalewać trzykrotnie, za każdym razem uzyskując nieco inny smak napoju. Mówi się, że po pierwszym parzeniu uzyskuje się najlepszy aromat, po drugim smak, a po trzecim „herbatę długiej przyjaźni”, czyli swoisty eliksir młodości.
Pamiętaj również o tym, że zielona herbata, tak jak czarna, ma różne odmiany. Dlatego metodą prób i błędów sama musisz ustalić czy preferujesz klasyczny smak Gunpower, czy na przykład łagodniejszą Senchę.
A potem pozostaje ci już tylko cieszyć się wyrafinowanym smakiem i cudownymi właściwościami tego szlachetnego napoju.